Мая Манолова благодари на Борисов за подкрепата срещу предизборното преселение

Депутатката от БСП Лява България Мая Манолова благодари на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за призива му към депутатите от ГЕРБ да подкрепят законопроекта на Манолова насочен срещу предизборното преселение.

В сутрешния блок на Нова ТВ Мая Манолова изтъкна, че истинският проблем с преселението за изборите е в малките общини, където кандидат-кметове са направили масово заселване на избиратели непосредствено преди срока от 25 април.

“Броят на новите регистрации по настоящ адрес е близо 100 хиляди души, което е два пъти повече за същия период през миналата година”, каза Манолова.

“Добре, че премиерът се намеси и призова депутатите си да подкрепят предложението ни за анулирането на адресни регистрации”, заяви Манолова. Тя поясни, че според тяхната идея всички нови регистрации по настоящ адрес, направени в периода между 1 януари и 25 април, трябва да бъдат анулирани и да бъде извършена служебна проверка дали са спазени изискванията на закона. Ако този текст бъде подкрепен, това ще засегне 91 хиляди регистрации.

Според депутата от ГЕРБ Станислав Иванов промените в Изборния кодекс, въведени от БСП, са дали предпоставка за “тази порочна практика”.

Преди в едно село трябваше да има 350 души, за да могат те сами да изберат кмета си. БСП свалиха границата на сто души. След това ЦИК даде право на тези места да се броят не само живущите по постоянен адрес, а и по настоящ адрес, изтъкна Иванов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.