Мавродиев се ожали, че бил жертва на модела “Кой”

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев твърди, че няма лична война между него и издателя на “Капитал” Иво Прокопиев, както и че се чувства жертва на модела “Кой”.

“През 2010 г. всички депутати на ДПС и БСП гласуваха против моето назначаване. Аз съм едно от трите най-проверявани и преследвани лица в държавата от модела „Кой”. Другите двама са президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов. Радан Кънев очевидно се е объркал за връзките ми с Делян Пеевски. Връзката ми с модела “Кой” е под формата на проверки, атаки и репресии срещу мен”, заяви Мавродиев в студиото на Нова ТВ. Той бе категоричен, че няма лична война между него и Иво Прокопиев, поне не от негова страна. Изказването му дойде във връзка със скандала с рекордно високите глоби, които органът наложи на “Икономедиа” за техни публикации. Мавродиев каза още, че се познава добре с Иво Прокопиев, но в случая с глобата за “Капитал” не става дума за цензура, а за съвестно вършене на работата и спазване на закона. ”

Не сме налагали цензура. Не сме спирали публикации, не сме повлиявали върху съдържанието на медии”, изтъкна шефът на КФН.

Мавродиев отрече да действа в полза на Делян Пеевски. Той посочи, че част от актовете, издавани от КФН, са били свързани с публикации за компании, с които Пеевски няма връзка.

Председателят на КФН категорично отхвърли твърденията, че има връзки с Брендо и ги определи като “манипулцаии” и “грандиозни и гнусни лъжи”.

„Тази огромна лъжа я опровергавам вече три години. Лъжа, която се разпространява на Гьобелсов принцип от медиите на Прокопиев. Завел съм дело за клевета лично срещу него”, подчерта Мавродиев, като допълни: “Прокопиев лъже”.

Комисията за финансов надзор проверява частните пенсионни фондове заради обществения интерес към тях, съобщи още Стоян Мавродиев. По думите му дружествата са подложени на драконовски надзор, по-сериозен от този над банките. За миналата година регулаторът е направил над 7400 проверки на фондовете, 15 от тях са били на място в офисите на дружествата.

Мавродиев обясни, че пенсионните компании имат право да инвестират до 10% от парите в свързани фирми. През годините са били установявани нарушения, налагани са глоби и са издавани предписания почти на всички фондове.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.