Масово проверяват за незаконни къмпинги по Южното Черноморие

Започват масирани проверки за незаконни къмпинги по Южното Черноморие. В комисията ще са експерти от Изпълнителна агенция по горите, РИОСВ – Бургас и полицейски служители. Както вече стана ясно, строителният контрол обяви строежите на къмпинг “Юг” за незаконни. Общо 14 местности предстои да бъдат проверени. Снощи до късните часове инспекторите са проверявали какво се случва в района на Иракли, където палатки са разпънали над 100 души. Освен мръсотията на плажа, грубо се погазват и правилата за опазване на околната среда, установили експертите.

Резултатът досега са 9 акта по Закона за горите, 3 глоби по Наредбата за опазване на обществения ред и полицейска санкция за незаконно разпъване на палатки на общинска територия. Проверките продължават на плажа Корал, къмпинг “Арапя”, местността Вромос и плажа Алепу.

В същото време, по повод скандалното поставяне на бариера на стария път Созопол – Приморско преди близо седмица, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков коментира, че е несериозно да го заградиш, като се оправдаваш с водното спасяване. С това оправдание именно излезе кметът Панайот Рейзи реши да ограничи достъпа на колите, като каза, че поне няколко души всяка година се давели в морето при т.нар. „шофьорски плаж“. Чолаков е категоричен, че няма как затварянето на пътя да повлияе на водното спасяване и на ползването на плажа. Отделен въпрос е и доколко е тази бариера е законна, коментира още губернаторът на Бургас. Има ред, по който това да се прави, уточни той. Но, тъй като не е проверявал документите, а и не ги е виждал, не може да бъде категоричен има ли нарушение на закона. Чолаков информира също, че вече са взети мерки да бъдат назначени спасители на неохраняемия плаж, каквото е изискването на премиера и е направено запитване до Агенцията по заетостта.

Все пак, държавата няма възможности да осигури водно спасяване на всички неохраняеми плажове, а Алепу е в тази категория от 10 – 15 г., уточни още областният управител. Той призна, че община Созопол е в правото си да гони и глобява от плажа, тъй като къмпингуването там е забранено.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.