Мащабна кибератака засегна 4 млн. американски федерални служители

Американското правителство призна, че хакери са имали достъп до лична информация за най-малко 4 млн. настоящи и бивши федерални служители, в рамките на мащабна кибератака, която се предполага, че е тръгнала от Китай.

Според щатската Агенция за управление на персонала не е изключено тепърва да се появят разкрития, получени от събраната информация. Все още не е ясно дали сред засегнатите държавни служители е президентът на страната Барак Обама или някой друг от неговата администрация. Агенцията за управление на персонала всяка година разглежда стотици деликатни разследвания и въпроси по сигурността и миналото на бъдещи американски държавни служители. Според американски медии има вероятност зад кибератаката да стоят китайски хакери.

Към момента китайското посолство във Вашингтон отхвърли всички подобни твърдения като заяви, че такива действия са незаконни в страната. Разследването на кибератаката се води от ФБР и Департамента по вътрешна сигурност. Това обаче не е първият подобен случай с хакерско нападение над администрацията на САЩ. Миналата година руски хакери бяха обвинени, че са получили достъп до компютърни системи на Белия дом и Държавния департамент.

Преди това хакери откраднаха данните на над 100 000 данъкоплатци от компютрите на Службата за вътрешни приходи на страната.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.