Машинистите на експреса до Бургас предотвратиха възможна катастрофа

Евентуален тежък жп инцидент е избегнат днес благодарение на бдителни машинисти, които при навлизането си в гара Нова Загора навреме реагирали на входен семафор с видимо грешна сигнализация и спрели влака, съобщи електронното издание на „24 часа”.

Гафът бе потвърден от ръководството на НК “Железопътна инфраструктура”. Оказа се, че служителка на гарата в Нова Загора, отговаряща за входната стрелка, я е преместила в правилната посока, но не е сменила ръчно сигнала на семафора, и така влакът е щял да бъде отклонен по нужната линия, но семафорът е показвал, че ще продължи направо. Това усъмнило машинистите и те спрели композицията. Предпоставката за катастрофа бе обяснена с обстоятелството, че заради рехабилитация на жп линията при Нова Загора е изключена автоматичната сигнализация и се работи на ръчен режим, обясниха експерти.

Шефът на НК „Железопътна инфраструктура” Милчо Ламбрев заяви, че моментално е разпоредил проверка на случая. Наказани са постовата срелочничка и други служители. След спирането експресът София-Бургас е престоял 70 минути на гара Нова Загора.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.