Мартин Шулц критикува политиката на икономии в страните от ЕС

Правителствата на страните от Евросъюза прекалиха с политиката на строги икономии, смята председателят на Европейския парламент, германският социалдемократ Мартин Шулц, цитиран от Франс прес.

На национално равнище ние отидохме прекалено далеч в политиката на затягане на коланите. Аргументът, че със съкращаване на държавните бюджети доверието на инвеститорите ще се върне, очевидно е погрешен, казва Шулц в интервю за днешния белгийски всекидневник "Л`Еко". Изявленията му са във връзка с разгорещените дебати за политиката на икономии и за съживяване на стопанската активност на фона на рецесията и масовата безработица в Европа.

Според Шулц никоя национална икономика не се възстановява без икономическо съживяване с помощта на стратегически инвестиции.

По повод политиката на канцлера Ангела Меркел, която защитава бюджетната ортодоксалност и е подложена на критиките на френските социалисти като "неотстъпчива егоистка", Шулц казва, че не може да се обвинява Меркел, че решава сама, след като останалите 26 ръководители са на масата за преговори в Европейския съвет, а Германия има само един глас.

Единственият, който се противопоставя на този подход е Франсоа Оланд, който поиска мерки за растеж. Но къде са тези мерки? Ще повторя това отново на 22 май пред европейските ръководители на предстоящата среща на върха, обещава председателят на европарламента.

Предвид разочарованието и скептицизма на хората Шулц смята, че "Европейският съюз е в плачевно състояние". Той казва, че Европейският съюз е неефикасен, няма прозрачност на решенията, а една тройка налага определени мерки на останалите страни.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.