Мартин Шулц бе преизбран за председател на Европарламента

На първата сесия на новосформирания Европейски парламент председателят на парламентарната група на социалистите и демократите Мартин Шулц беше избран за председател на законодателния орган на ЕС. Шулц получи подкрепа от 409 евродепутати при минимално необходимо мнозинство от 307 гласа, предаде БНР. Преизбирането на социалиста Шулц на този пост беше в голяма степен предизвестено, след като преди дни социалистите и ЕНП се споразумяха Шулц да получи подкрепа в Европарламента, а левите да подкрепят кандидата на ЕНП за председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Шулц ще бъде на поста през първите две години и половина от мандата на този европейски парламент. В началото на 2017-а той ще освободи мястото и то ще бъде заето от представител на ЕНП, както предвижда договорката между двете най-големи политически групи.

Мартин Шулц е първият политик, останал на председателския пост в Европейския парламент два последователни мандата от по две години и половина.

Саяд Карим от групата на консерваторите подчерта в изявлението си пред пленарната зала, че сделката е била сключена, преди да бъде пусната и една бюлетина, и че този удобен консенсус, постигнат при затворени врати, не е в интерес на гражданите.

Днес и утре ще бъдат избрани и 14 заместник-председатели, 6 от тях се очаква да са от ЕНП, 3-ма от групата на социалистите и по един от 5-те по-малки групи. Сред номинираните няма български представител, става ясно от информацията на БНР. Същевременно Шулц ще трябва да освободи мястото на председател на ПГ на социалистите и демократите. Някои политически наблюдатели смятат, че то ще бъде заето от президента на ПЕС Сергей Станишев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.