Мартин Димитров: Трябва да се смени цялата КЗК!

Г-н Димитров, ще успее ли парламентът да извърши промените в регулаторните органи, на които изтича мандатът, до местните избори, или ще ги оставите за след това?

 

По-важното е, че по предложение, което с колегата ми от Реформаторския блок Петър Славов направихме, съставът на КЗК ще бъде изцяло нов. Сегашният състав не може да бъде преизбран. Основанието да направим това предложение бе, че за нас КЗК не е ефективна, не защитава конкуренцията и резултатите са видни. По информация, която ние публично представихме, се видя, че дизелът у нас е вторият най-скъп дизел в целия Европейски съюз, което означава, че няма истинска защита на конкуренцията, а изкривяване на пазара.

Румънските регулаторни органи например разкриха картел преди няколко години, наложиха огромни глоби, установиха и предотвратиха злоупотреби от различен характер. КЗК е много сериозен орган, който трябва да защитава конкуренцията.

Също така извадихме една справка, която показва, че към юни месец тази година всички решения на КЗК в областта на конкуренцията са били отменени от Върховния административен съд. Всичките! И около 40% от решенията на КЗК в областта на обществените поръчки също са били отменени от Върховния административен съд, което за мен е показател за недобре свършена работа от страна на комисията.

 

Има ли изчисления колко струва това на държавата?

 

Най-голямата щета за държавата и бизнеса е, че няма кой да защитава ефективно конкуренцията у нас. Тази цена е толкова голяма, че дори не може да бъде изчислена. Разликата между това да имаш, и да нямаш силен регулатор, е огромна. Така че най-важното е да бъде избрана комисия от сериозни и авторитетни хора, които да защитават конкуренцията и да имат такава репутация и авторитет, че да не се замесват в схеми и да са независими.

 

Сегашният шеф на комисията изкара два мандата. Не трябва ли регулаторните органи да имат само по един мандат?

 

Предложението, за което вече говорих, съдържа точно такъв текст – хората, които се избират, да бъдат за един мандат. Разбирането е, че за орган, който има такива огромни правомощия не само по отношение на защита на конкуренцията, но и по отношение на обществените поръчки, един мандат стига. Това са хора, които не се избират пряко от народа, а се назначават.

 

Ще промените ли Закона за обществените поръчки, с който се наложиха големи такси при обжалването, вследствие на което по-малките фирми се отказаха от обжалване, а работата на КЗК намаля два пъти в сравнение с миналата година?

 

В момента обсъждаме промени в Закона за обществените поръчки в икономическата комисия. Въпроса, който повдигате, ще го анализираме. Но по принцип съм против пречките пред обжалването.

Каква е вероятността депутати да влязат в тази комисия като председател, зам.-председател и членове?

 

За мен критерият трябва да бъде следният: авторитетни хора с безупречна репутация. Какво са работили досега, не е толкова важно. Ти може да си депутат, или да не си депутат, и да бъдеш зависим. Въпросът е да бъдат хора със собствена воля и собствен ясен авторитет и репутация.

 

По отношение на БНБ не се изясни въпросът за вината и отговорността на институциите. Ще продължите ли да търсите отговорите на тези въпроси?

 

В момента тече международно разследване за КТБ по наша инициатива. Чакам резултатите от това международно разследване и вече зададох въпрос на финансовия министър Владислав Горанов кога ще има междинен доклад от фирмата, която прави това разследване, защото искам да видя какво се случва.

Освен това, по наше предложение, Сметната палата, която е една сериозна институция, прави одит на банковия надзор на БНБ. Мисля, че одитът ще бъде доста сериозен.

 

И какво ще се предприеме, след като станат ясни резултатите, за да не се замажат следите?

 

Одитът на Сметната палата трябва да се даде на прокуратурата, както и резултатите от междинния доклад на фирмата, която прави разследване. За КТБ трябва да се носи отговорност. Не може да изчезнат 4 милиарда лева някъде и никой да не носи отговорност за това.

Интервю: сп. LIFE

 

1 Comment

  1. правилно, да се смени и да сложат за председател КаЗаК, Четин Казак. КЗК, казак

Leave a Reply

Your email address will not be published.