Мартин Димитров: Слабото правителство генерира нестабилност

„Факторът на нестабилност в момента не е банковата система, а правителството, което трябваше да подаде оставка. Този инат е някаква политическа игра, която управляващите водят”. Това коментира по Нова тв бившият лидер на СДС и ексдепутат Мартин Димитров. Според него една конкретна дата на оставка на кабинета би успокоило обществото, тъй като след това идва служебният кабинет, а той има важна роля за стабилизирането на държавата.

Напусналият наскоро парламента Георги Кадиев от БСП уточни, че контролът на банките зависи от БНБ, не от правителството. Кадиев и Димитров обаче бяха абсолютно единодушни, че няма никакви основания за съмнения в стабилността на банковата система, а зад всеки депозит до 100 000 евро стои държавата без значение в коя банка е влогът.

Очаквам ситуацията да се успокои. Правителството и Централната банка направих всичко възможно това да се случи. Това е, което може да се направи сега – да се каже, че държавата седи зад всяка банка и няма да позволи фалити, изтъкна Георги Кадиев. Той призова в следващия парламент да има подкомисия за контрол на банковата система, подобна на тази за ДКЕВР. Мартин Димитров допълни, че в следващия парламент трябва да има комисия, която да разследва причините за ситуацията, която се получи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.