Марковска: След този акт на президента, ще си потърся правата по съдебен ред

Венета Марковска е амбицирана от действията на президента Росен Плевнелиев попречили й да се закълне като конституционен съдия и възнамерява да търси правата си по съдебен ред, съобщи независимият депутат Дарин Матов, цитиран от „Фокус”.

„Тя ни каза още в коридора, когато се качвахме в Конституционния съд: „Аз повече от вас знам и познавам законите на Република България, аз не мога да предам тези 127 народни представители – най-много от всички политически сили в парламента, които ме избраха, и вас като вносители – независимите народни представители, аз бях длъжна да дойда и да се закълна”, разказва Дарин Матов, който всъщност издигна кандидатурата на Марковска за конституционен съдия.

„Оттам нататък, спазвайки Конституцията и законите, на които съм служила в последните 38 години като съдия, щях да си подам оставката и да спра дотук, обаче след този акт на президента, съм силно амбицирана да си потърся правата по съдебен ред”, казала още Марковска пред Дарин Матов.

Междувременно юристи се разделиха в мненията си какво предстои след като Марковска не можа да положи клетва като конституционен съдия.

Не може да има нова процедура за избор на конституционен съдия на мястото на Венета Марковска. Това каза на брифинг в парламента независимият депутат Димитър Чукарски по повод казуса с полагането на клетва на Венета Марковска в Конституционния съд. Според Чукарски няма как решение на Народното събрание да бъде отменено. Депутатът, който е юрист по образование, обясни, че Венета Марковска първо трябва да положи клетва като конституционен съдия и след това да подаде оставка.  По думите на Чукарски, в момента Марковска е в качеството си на избран конституционен съдия.

По-рано депутатът Янаки Стоилов, който е преподавател по право, изрази мнение, че парламентът трябва да пристъпи към избора на нов член на Конституционния съд на мястото на Марковска.

Независимият депутат Дарин Матов изрази недоумение от хода на процедурата в Конституционния съд.

Четиримата конституционни съдии, които трябваше да се закълнат, макар че бяха изчетени от председател на Конституционния съд, че ще бъдат обявявани по азбучен ред, както бяха изслушвани и гласувани в Народното събрание, там се получи обратен ред. Венета Марковска беше поставена на последно място. Аз не мога да кажа какво се прави оттук нататък, каза още Матов. По думите му Марковска е била единственият човек, който е могъл да вземе решение дали да се закълне или не.

След днешния скандал в Конституционния съд, когато президентът Росен Плевнелиев напусна преди Марковска да положи клетва, във ВСС започна обсъждане дали нейната оставка е "под условие" или не, съобщи „Правен свят”.

Според правосъдния министър Диана Ковачева няма пречка Венета Марковска да се върне на работа в съдебната система като съдия и като зам.-шеф на ВАС, защото тя не е положила клетва, което е условие за оставката й. Сред членовете на съвета, обаче, преобладава мнението, че няма оставка под условие. "Тя си е подала оставката. Решението е безусловно. Тя не е магистрат. Това с колегите, което коментирахме е, че напускането е безусловно и това се счита от момента, в който тя положи клетва като съдия в КС с оглед непрекъсваемостта на трудовите и осигурителните отношения. Ние нямаме право да кажем освобождаваме я, но ще си помислим дали в освобождаваме. Нямаме спор. Колегите, които го говорихме, нямаме спор. Както нас ни освободиха като съдии, считано от момента, в който станахме членове на ВСС, но ние вече не сме магистрати.

Ние изпълнихме своите задължения в условията на обвързаност. Решението на съвета е такова. Ако иска тя може да подаде молба за участие в конкурс. Има такива съдии-членове на КС и вие, ако проверите ще видите как те влязоха в съдебната система отново – с външен конкурс", каза пред журналисти Камен Иванов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.