Мария Календерска: Партиите на статуквото действат като фирми, нуждата от нещо ново е крещяща

Komentator.bg  ще представи до 1 октомври основните идеи на политическите партии, които ще участват в изборите. Започваме с новите играчи на тези избори. Първа е ББЦ,  на която социолозите дават най-висок процент след основните играчи – ГЕРБ, БСП, ДПС. 

 

Г-жо Календерска, медиите Ви познават  като жената до Николай Бареков.  ББЦ обяви във вторник, че сте на второ място в листата   в Благоевград. Защо влизате  в политиката?

Второто място в листите на ББЦ не е сигурно, за него трябва да се работи и аз съм готова да го направя. Дойде моментът, в който с Николай стигнахме до разбирането, че всички трябва да положим максимум усилия. И аз, за да постигна своя потенциал, трябва да застана и да се боря за нещата, в които вярвам. 

Бареков често мотивира позицията си на политик срещу статуквото с това, че преходът между телевизията и турнетата сред хората е бил толкова шокиращ, че е преобърнал нагласите му за това как се прави политика. Какво точно има предвид?


С Николай направихме пет турнета , което означава, че сме обиколили пет пъти България с по 20-25 града. Аз бях продуцент на телевизионното предаване “България без цензура”. В началото хората се вълнуваха от политически неща, което беше близко до работата ни в телевизията, но постепенно идваха все по-отчаяни хора. На тези срещи идваха пенсионери, които носеха пет лева, колкото е увеличението на пенсиите и казваха, че искат да върнат тези пари, защото с тях не могат да си купят нищо освен два хляба и едно мляко. Хората споделяха толкова много и толкова разнородни проблеми, че в началото Николай смяташе, че му ние сме ги намерили специално, подготвили сме им въпросите и сме му ги пуснали, едва ли не, за скрита камера. Но всъщност това е реалността у нас – множество отчаяни и бедни хора, които искат промяна. Срещите с тях преобърнаха и моя светоглед. Аз идвах при тях от София, където светът е съвсем различен, заплатите в телевизията – също и се срещам с майка, която обясняват как със 160 лева храни трите си деца, едно от които е глухо и не може да си вземе петте лева увеличение, защото не си е внесла осигуровките. Такава реалност променя светогледа. Като журналисти звъняхме на политици, да идват и да чуят проблемите, за да могат да вземат някакво решение по тях, но те просто не искаха да идват. На последното турне позвънихме на управляващата тогава партия БСП да ги поканим  и оттам ни отговориха да не ги занимаваме с тези неща. Нуждата от нещо ново е крещяща. 

Тази кампания ще мине под знака на едно предстоящо увеличение на цените на тока- до 50%.  Какво ще кажете на хората на предстоящите предизборните срещи – може ли да бъде избегнато подобно увеличение и как?

Смятам, че националните интереси трябва да са над партийните. При последните четири правителства се случва следното – има позитивни идеи, които не се чуват. За сметка на това има едни неизгодни за България договори, които не могат да бъдат развалени, защото неустойката е почти толкова, колкото и договорът. Имаше  идея договорите, които ощетяват България да бъдат преразгледани. Две години вече нищо от това не се случва. Предполагам, че Делян Добрев и Трайчо Трайков са имали по една добра идея за развитието на българската енергетика, само че толкова много са обвързани с партийните си интереси, че накрая всичко се изражда, защото всеки дърпа само за себе си. Грешната практика нещата в енергетиката да се решават на тъмно в полза на този или онзи продължават И, честно, аз не виждам това увеличение как може да не стане, докато партийните интереси и наближаващите избори влияят на прагматичните решения. Вярвам, че този енергиен борд, за който говори вицепремиерът Екатерина Захариева, трябва да бъде създаден , но с уговорката, че всичко трябва да се случва на светло. За да може българските депутати, които също не знаят какво се случва по върховете на партиите в момента, да вземат едно информирано решение за себе си – какво да подкрепят и какво да не подкрепят. Ако токът се увеличи с 50%, това ще обуслови протести за следващия февруари. 

Обявихте, в програмата си, че ще осигурите 1 милион работни места. Как точно ще се случи това?

Това го обещаваме в рамките на два мандата, което прави по 150 хиляди работни места годишно. Знаем, че БСП се провалиха в своето обещание да осигурят 250 хиляди работни места, но те на практика не взеха и властта така, че да могат да променят нещо. Истината е, че нашите икономически и социални експерти са заложили мерки, които са съгласувани с работодатели, със синдикати и те не са невъзможни. Предложението работодател, който наеме млади работници, да бъде облекчен данъчно под някаква форма, би трябвало да стимулира. Безлихвени данъци за нов
малък бизнес също е постижима мярка. Бизнес, който създава семейна заетост не заслужава да носи същата данъчна тежест, както бизнес, който управлява 3-4000 души и печалбите са в съвсем различни размери. При управлението на партия ГЕРБ 100 хиляди малки фирми фалираха и няма как тези малки фирми да не са оставили без работа поне 200 хиляди души. 

Когато Евромайки обявиха, че са за безплатни лекарства на деца до 7 години, последва реакция, че това е неизпълнимо. На какви разчети стъпихте, за да обявите тази идея и в предизборната си програма?


Да, само че сега другите партии използват тази идея. Когато я обявихме, бяхме направили разчет, че  би струвало малко над 100 милиона лева годишно. Това всъщност е бюджетът на Цветанов за подслушване. Защо тези пари да не бъдат отделени за безплатни лекарства?

Идеята ви да има образователен ценз за детски надбавки е заложена в програмата ви, въпреки че би могло да ви обвинят в дискриминация. Защо държите на нея?

У нас не може да вземеш шофьорска книжка без основно образование, а се оказва, че може да раждаш дете без да имаш основно образование. В момента има хиляди родени деца от майки , които са се отнесли крайно безотговорно към своето образование. Как една майка, която не може да чете или не може да си прави сметката в магазин, ще възпитава дете? Като цяло критиките към нас бяха, че това предложение е противозаконно. Но нека погледнем от позитивната страна – защо една майка, която е завършила висшето си образование, да не получава двойно по-големи надбавки? Ако въведем стимули и майките, които нямат образование, ще поискат да го завършат. От което ще спечелим всички като нация.

Какъв чужд опит ползвате при идеите си?

Встъпвайки в политиката ние започнахме един подробен рисърч на добрите и лошите практики в Европа и зад океана. Опитали сме се да представим един микс от добрите практики, а лошите, за жалост, може да ги видим у нас. Наскоро гледах един румънски филм, който показваше как румънската Спешна помощ е преструктурирана само за четири месеца. Не смятам, че у нас това не е невъзможно. Върху Спешна помощ у нас се упражняват три правителства и на мен вече ми е смешно да гледам как шефът на звеното д-р Георги Гелев отнася всички позитиви и негативи и става виновен за всичко хубаво и лошо на всеки три месеца.

Дотук си говорим за идеи, които изглеждат добре. Но как ще убедите избирателите, че те могат да се случат при положение, че това, което са виждали досега е, че политиците поемат обещания преди избори и после забравят за тях?

Трябва да има един минимум от национални интереси, които трябва да бъдат надпартийни. При смяна на правителствата на ГЕРБ и БСП Томислав Дончев излезе да каже колко ще загуби това правителство от неусвояването на еврофондовете и двамата министри се замеряха взаимно с обвинения. Когато става дума за пари, които идват отвън и са предназначени за България, интересът трябва да надпартиен и нормалната позиция е тези двама човека да се постараят да вземат повече пари за България, а не да се карат помежду си.
Сбъркан е моделът у нас. Партиите на статуквото действат като фирми, както казва Николай, и тази обвързаност няма как да не работи против българския народ . И ако мога да си позволя едно грубо сравнение – тези партийни бизнес интереси действат на българския народ като паразити. Те са яли, яли, но трябва да си дадат сметка, че техният донор е толкова слаб, че ако те продължат да ядат още малко от него, без да му дадат, той просто ще загине.

Работата с хората предполага и дарения. Атака например документира всяко свое дарение и прави телевизионен репортаж за него. Вие водите ли си статистика на парите, които давате за дарения и колко са те?

Честно казано не, не водим статистика.  За жалост не можем да помогнем на всички, защото каквото и да правим на този етап, е капка в океана. Николай Бареков си дава евродепутатската заплата и състави фонд за разпределяне на сумата. В неговата фейсбук страница е пълно със съобщения на хора, от които държавата се е отдръпнала за жалост. И е много трудно да се избере на кого да се помогне, защото всички искат нормални и прости неща. И не винаги става въпрос за пари. Не е нормално например една майка от Русе, за да вземе инвалидната пенсия на своето дете, да го качи на влака, да пътува четири часа до Варна, да чака там пред ТЕЛК, да не се знае дали ще мине същия ден, за да вземе заветния документ, с който ще си вземе добавката от 120 лева отгоре. Хората са ни най-добрия учител и те ни дадоха примери колко неща не работят за тях. Ако ти е отрязана ръката каква е логиката да пътуваш всяка година, за да показваш, че не ти е поникнала ръка? Събрали сме огромна база данни за това как трябва работим в услуга на гражданите. Което и ще направим.

2 Comments

  1. Рядко се случва млада жена, която е работила, успяла е сама, да бъде кандидат за вота на българина. В този смисъл смятам, че Мария Календерска заслужава да й се гласува доверие, като необвързана с разни провалени политици и товар от миналото. Гледам интервюто й по Нова и наистина съм впечатлена.

  2. Време е за промяна! Такива нови лица, като Мария Календерска могат да направят много за България.

Leave a Reply

Your email address will not be published.