ЕС се нуждае от преговори и умерени партньори в Близкия Изток

Трябва да сме обединени и непоколебими в действията си по отношение на преговорите за мир в Близкия Изток. Необходимо е държавите-членки да окажат пълна подкрепа на предприетите от Върховния представител на ЕС Федерика Могерини и специалния пратеник на Съюза за Близкия Изток Фернандо Джентилини действия. Важно е съблюдаването на основните принципи на международното право с оглед създаването на благоприятни условия за възстановяване на мирните преговори. Това заяви ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел по време на дебата с Федерика Могерини за ролята на ЕС в мирния процес в Близкия Изток.

В качеството си на зам.-председател на Групата на ЕНП по въпросите на Близкия Изток, Средиземноморието и Северна Африка, Мария Габриел наблегна на три ключови аспекта, които според нея биха позволили на ЕС да изиграе водеща роля за възобновяване на мирните преговори.

Освен единни действия, необходимо е намиране и привличане на умерени партньори, споделящи общи интереси във връзка с мира в Близкия изток. Такива трябва да бъдат търсени както сред палестинци и израелци, така и сред други държави в региона. „Палестинското помирение и усилията на съседните арабски държави са ключови. В тази насока трябва да се възползваме максимално от ревизираната Европейска политика за съседство. Ключова е също ролята на младите хора в този процес”, подчерта Мария Габриел.

Не на последно място, тя призова към многоизмерен, регионален и реалистичен подход на ЕС към мирния процес в Близкия Изток. Регионът е изправен пред проблеми като миграционните потоци, войните в Йемен и Сирия, кризата в Ирак и възхода на Ислямска държава. „Всички тези проблеми, които застрашиха европейската сигурност и стабилност, няма да изчезнат, само защото е разрешен израелско-палестинския конфликт”, предупреди Мария Габриел. В заключение тя увери Върховния представител на ЕС Федерика Могерини в пълната подкрепа на Европейския парламент за една решителна дългосрочна стратегия за мирно развитие на региона.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.