Марин Райков обеща работлив кабинет и две революции

Ние не сме партийно правителство, но не сме и антипартийно правителство. Това каза служебният премиер Марин Райков по време на церемонията по символичното предаване на изпълнителната власт, състояла се в Гранитната зала на Министерски съвет. Освен това Райков увери, че неговите министри ще бъдат работливи, а не бъбриви; изтъкна, че вицепремиерите ще бъдат гръбнакът на служебното правителство; посочи, че за всяко правителство има две сфери, в които е крайно време да направим радикална революция и конкретизира, че това са образованието и Министерство на външните работи.

Искаме да направим към Министерски съвет един изборен борд, в който с политическите партии да имаме конструктивен диалог, за да имаме демократични избори, да няма никакво съмнение относно самото провеждане, увери още служебният премиер.

Райков благодари на екипа на Бойко Борисов и похвали предшественикът си, че е бил силен, а не силов политик. Което безспорно прозвуча премерено дипломатично.

Церемонията по предаване на изпълнителната власт премина без изненади във всяко едно отношение. Служебният премиер Марин Райков очерта приоритетите на служебното правителство и представи всеки един от членовете му. Преди това бившият министър-председател Бойко Борисов премина като по магистрала по постиженията на правителството на ГЕРБ – така, както ги вижда той; не забрави да заклейми БСП и ДПС – така, както го прави от години; похвали се, че е превел страната през най-тежката криза, която преживява планетата; в привидно самокритичен дух каза, че от ГЕРБ са изпуснали баланса и обвини всички кабинети преди неговия: „Ако всяко правителство беше строило по една магистрала, по един музей, ние щяхме да правим една; а ние се хванахме да правим всичко – музеи, пречиствателни станции”.

В крайна сметка Марин Райков чу от Борисов почти всичко, с което бившият премиер сякаш зомбираше българите – от Южната дъга през зала „Армеец” и от софийското метро до лотовете на магистралите „Тракия” „Струма” и „Хемус”.

 

Марин Райков оцени все така дипломатично наследството, което получава служебното правителство.

Ще държим на приемственост по отношение на направеното от вас в инфраструктурата, археологията, култарата и области, в които бяха постигнати определени резултати, каза Марин Райков, обръщайки се към предшествениците си. Той уточни, че правителството му ще стъпи „върху закони, приети с ваше мнозинство, които дадоха възможност да направим първата крачка в обуздаването цената на тока”.

С този бюджет, приет г-н Борисов с ваше мнозинство, ще търсим резерви за един по-социален подход, за да очертаем една бъдеща политика на доходите, която няма да бъде нито безотговорна, нито популистка, но ще се опита да даде начален отговор на очакванията на хората, каза още Марин Райков.

Почти незабелезяно остана как бившият вицепремиер Цветан Цветанов връчи на експремиерът Бойко Борисов малък плакет в голяма дървена кутия.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.