Марин Райков: Няма основания да се спекулира с финансовия резерв

Към 18 март 2013 г. фискалният резерв е в размер на 4 милиарда лева и превишава депозита на Сребърния фонд от 2 милиарда лева. Няма никакво основание – да се спекулира със състоянието на фискалния резерв. Това каза министър-председателят Марин Райков след първото заседание на служебното правителство. Премиерът изтъкна, че това правителство е поелои ясен и безусловен ангажимент да спазва бюджета за 2013 г., а той предвижда в края на годината фискалният резерв да бъде 4,5 милиарда лева. Според Райков по всяка вероятност фискалният резерв скоро ще надмине минималните нива. Очаква се до 20 април над 1,2 млрд. лева да бъдат възстановени от Европейската комисия, около 400 милиона лева по оперативните програми, около 850 милиона лева единни плащания на площи за земеделските производители.

Цената на нашите държавни облигации се качва, а рисковата премия пада, изтъкна Марин Райков. По думите му, абсолютно видимият резултат от това управление е, че успяваме да внушим на пазарите, на нашите партньори, че няма шанс това правителство да пристъпи към авантюристични стъпки.

Ангажирахме се да направим анализ на евентуалните резерви, които биха могли да се появят в бюджета, допълни Райков. Според него „на този етап се очертава хипотетична възможност да идентифицираме такъв минимален резерв”. Премиерът очерта и приоритетите на бъдещата социална политика – „ние ще бъдем насочени към три целеви групи, към които ще ориентираме своето внимание по този първи пакет – на първо място това са програми за заетост, тоест безработните, лицата с увреждания и лицата, на които е отказана целева помощ за отопление поради това, че доходите им надхвърлят с малко прага”.

Министър-председателят оповести, че правителството няма намерение да поставя отсега „лимит на броя на субектите, които ще участват в изборния борд”. Райков посочи, че ще очаква отговор от парламентарно представените партии кои са неправителствените организации, които искат да видят като участници в този борд и ще се съобрази с тяхното желание. По думите на Райков, ако направим формат, който е толкова разширен, че не е ефективен, не би било добре, но нямаме нагласа да затваряме вратата на участници, на които обществеността държи много.

Премиерът потвърди, че вече е взел решение за бъдещето на проф. Михаил Константинов в „Информационно обслужване”, но ще го обяви след като на 26 март се проводе конкурсът за фирма-преброител на изборните резултати, за да не повлияе с решението си на самия конкурс.

Това мое решение се очертава от направените до този момент изявления по темата, подсказа Райков.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.