Марин Райков: Дано бизнесът да разбере апела ми за солидарност

Служебното правителство няма да извива ръцете на българския бизнес. Това каза министър-председателят Марин Райков в началото на първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) след встъпване в длъжност на служебния кабинет, съобщи агенция „Фокус”. „Да отговоря на притеснения от страна на бизнеса за думата, която употребих – солидарност. В тази нелека социална среда, акцентирах върху необходимостта българският бизнес, индустриалците, националният капитал, да прояявят солидарност с най-социално уязвимите българи. Това беше изтълкувано от част от бизнеса, че държавата би била склонна да упражнява натиск. За това правителство ще бъде приоритет за създаване на благоприятна бизнес среда. Ние няма да извиваме ръцете на българския бизнес. Никой не обмисля увеличаване на данъците, нямаме намерение да упражняваме натиск за увеличаване на заплатите в частния сектор. Казах само една дума – солидарност. Втората дума, която бих използвал, е диалог. По какъв начин бизнесът, благотворителните структури, държавата биха поне малко облекчили положението на съгражданите, които са в тежко социално положение”, заяви Райков.

„Трябва да проявяваме солидарност и да намерим най-подходящата форма, чрез която да не посегнем на бизнес-климата, но същевременно да подадем ръка и на всички българи. Това беше апел, който се надявам, че е правилно разбран”, посочи премиерът.

Тези актове на отчаяние са едно послание – ние не можем да ги игнорираме, коментира Райков по повод случаите на самозапалване в страната.

В началото на април ще се проведе следващото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова в началото на заседанието. Тя допълни, че преди да знаем какъв е разполагаемият ресурс, не можем да кажем какви точно ще са спешните мерки, които ще предприемем.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.