Маргарита Попова: Възможността за преференциален вот даде резултат

Позитивното на тези избори е, че едно от новите неща в Изборния кодекс – възможността за преференциален вот, даде резултат. Това коментира за БТА вицепрезидентът Маргарита Попова по повод резултатите от изборите за Европейски парламент и една от очертаващите се тенденции за активен преференциален вот.

Според нея хората са показали, че могат да избират, че искат да се възползват от правото да посочат личности, на които залагат на по-високо ниво и които разпознават в по-голяма степен.

“Това е много добър факт, който дава заявка за зрялост, за демократичен жест и за оценка за новостта в Изборния кодекс”, отбеляза Маргарита Попова.

По думите й ако тази формула на преференциален вот даде резултат след края на мандата на ЕП и хората са доволни от лицата, на които са заложили, тъй като са направили много добри неща за ЕС и за България като част от него, това ще бъде стопроцентова оценка за това ново въведение в изборното законодателство.

Вицепрезидентът отбеляза като положителна стъпка това, че парламентът е направил тези промени.

“Така се оценяват формули, нужно е време да го направиш, то да се упражни, да стане практика, след това да направиш анализ и да видиш какъв е резултатът”, добави Попова.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.