Маргарита Попова: Нужен е международен съюз за борба с корупцията

Това, от което имаме нужда сега са общи стандарти, подкрепени от съвместни усилия на държавите, които осъзнават нуждата от борба с корупцията, заяви във Виена вицепрезидентът Маргарита Попова пред участниците в Първата асамблея на Международната антикорупционна академия. Маргарита Попова допълни, че е нужен международен съюз от нов тип, в който да се впрегне позитивната енергия на всичките държави по света, за да се справим с феномена корупция.

Вицепрезидентът Маргарита Попова бе избрана за член на борда на директорите на Международната антикорупционна академия, съобщиха от прессекретариата на президента. Маргарита Попова бе избрана и за заместник-председател на Първата асамблея, а председателстващ бе федералния министър на вътрешните работи на Австрия Йохана Лайтнер.

Вицепрезидентът Попова предложи да се създаде виртуална мрежа, която да обединява различни университети и научни центрове и което да подпомага работата на Академията в борбата с корупцията. Мандатът на Маргарита Попова е 6-годишен. Такъв имат и Австрия, Русия, Мексико, Службата на ООН по наркотици и престъпност и Малайзия. Представителите на Тайланд, Боливия, Израел, Корея и Румъния получиха 3-годишен мандат.

Целта на създадената през март 2011 година Академия е да противодейства на корупционните практики на трансгранично ниво и да подпомагат превенцията, разкриването и наказателното преследване на корупцията. В момента в Академията членуват 61 страни – държави-членки на ООН и международни организации. България е една от първите страни, подписали споразумението за учредяването й. Това се случва, когато Маргарита Попова е министър на правосъдието. Самата Академия е съвместна инициатива на организацията на ООН за противодействие на трафика на наркотици и престъпления, ОЛАФ и Република Австрия. В борда на Академията има 11 членове, които изпълняват своите функции в лично качество.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.