Маргарита Попова: ЕС не реагира адекватно на кризата в Украйна

Европейският съюз не реагира адекватно на кризата в Украйна. Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова пред журналисти, след като откри в София кръгла маса на тема “Националната идентичност и патриотичното възпитание в глобализиращия се свят. Проблеми и решения”. Според Попова един от проблемите е, че Западът още не е прозрял историческите, политическите и културните истини за Югоизточна Европа и Балканите. Вицепрезидентът изтъкна, че ако това не се случи ще бъде проиграна европейската идея, която в частност не е да се дели Европа на концентрични кръгове и да се да правят буферни зони от Югоизточна Европа. Маргарита Попова прогнозира, всичко това няма да стане бързо, няма и да стане в рамките на тази европейски избори, но важното е – да има някой, който да насочва така както тя насочва за това, че между институциите трябва да има мир.
„Интересува ме държавата, народът ни, напредъкът ни. Няма как, да обслужвам тяснопартийни интереси и централи на национално празни клишета, които нищо не говорят, и с нищо не помагат на младите. Европа е многолика, а всичко останало е нещо примитивно и продукт на не много висок интелект”, каза Попова.
По думите на Попова можем да вървим напред само заедно и когато властите се уважават, сътрудничат си и си помагат в рамките на определената им от конституцията отговорност.
В днешния глобален свят имаме повече от всякога нужда да поговорим за националната идентичност, за нуждата от патриотично възпитание, посочи Попова, която е патрон на кръглата маса.
Вицепрезидентът коментира и темата с кражбата на лични данни и появата на чужди лични данни в партийни подписки за регистрация в ЦИК.
Скандалът с ЕГН-та е част от нашата действителност, с която не можем да се похвалим, каза Маргарита Попова. – „Ситуацията с ЕГН-та, с документацията, с тази обърканост, която точно сега, преди европейските избори, ще занимава цялото ни общество, освен, че ме натъжава, аз мъничко се и срамувам”, каза Попова, цитирана от „Фокус”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.