Маргарита Попова е на работно посещение в Чехия

Вицепрезидентът Маргарита Попова е на двудневно работно посещение в Чешката република по повод отбелязването на 1150-годишнината от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Днес Маргарита Попова ще открие в сградата на Чешката академия на науките в Прага изложбата „Старобългарски ръкопис Codex Suprasilensis (Супрасълски сборник) от Х век в контекста на византийско-славянските взаимоотношения”. Изложбата е създадена в рамките на научен проект на Института за литература при БАН, който се финансира от ЮНЕСКО. Супрасълският сборник е най-големият по обем сред съхранените старобългарски ръкописи на кирилица и дава информация за книжнината в Преславската книжовна школа на Първото българско царство.
Утре (на 30 май) българският вицепрезидент ще открие в Масариковия университет в град Бърно IV-та Международна чешко-южнославянска конференция „Преподаването на южнославянски езици и литератури в днешна Европа”. Конференцията се провежда под патронажа на вицепрезидента и на декана на Философския факултет на Масариковия университет проф. д-р Йозеф Кроб. Маргарита Попова ще се срещне и със заместник-ректора по стратегиите на Масариковия университет проф. д-р Иван Мали.
По-късно през деня Маргарита Попова ще разгледа в Моравския областен музей изложба, посветена на делото на славянските първоучители Кирил и Методий, и ще присъства на изпълнение на фолклорен ансамбъл „Пирин“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Маргарита Попова е на работно посещение във ФРГ

Събота е вторият ден от работното посещение в Бохум, Германия на вицепрезидента Маргарита Попова. Тя ще участва в Годишния форум на Асоциацията на страните от Югоизточна Европа. Вицепрезидентът на страната ни ще произнесе слово на тема "България – шест години пълноправно членство в Европейския съюз".

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.