Манюел Валс редуцира правителството на Франция от 38 на 16 министри

Новото правителство на Франция с премиер Манюел Валс ще бъде съставено от 16 министри, след като в досегашния кабинет имаше 38 министри и делегирани министри, съобщиха световните агенции. Следващата седмица предстои да бъдат обявени и държавните секретари към френските министерства.
И занапред министър на правосъдието остава Кристиан Тобира. Постовете си запазват също досегашните министри на външните работи и на отбраната, Лоран Фабиюс и Жан-Ив льо Дриан. За министър на вътрешните работи е назначен Бернар Казньов. Беноа Амон е министър на образованието, Марисол Турен – министър на социалната политика, а за министър на труда и заетостта е избран Франсоа Ребсаман.
Наджа Вало-Белкасем ще ръководи министерството за правата на жените, града, младежта и спорта, Марилиз Льобраншю е министър на децентрализацията, държавната реформа и публичния сектор, а Орели Филипети ще бъде министър на културата и комуникацията.
Освен че ще бъде говорител на правителството, Стефан льо Фол ще отговаря за министерството на земеделието и горите. Силвия Пинел е назначена във ведомството, отговарящо за жилищното настаняване, а Жорж По-Ланжвен е министър на отвъдморските територии.
Сеголен Роаял ще е министър на околната среда, устойчивото развитие и енергетиката. Арно Монтбур ще ръководи министерството на икономиката и продуктивното икономическо оздравяване. Досегашният министър на труда Мишел Сапен ще бъде министър на финансите в новия кабинет.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.