Манолова влезе в ролята на последна надежда за обикновения българин

Протестиращи с транспаранти “Омбудсрам” и “Мафия” посрещнаха новия обществен защитник на Републиката и дългогодишно острие на БСП Мая Манолова при пристигането й на нейното ново работно място на столичната ул. “Георг Вашингтон” 22. От днес официално постът се заема от Мая Манолова. Казано с много чувство за хумор, Манолова става новия “арменски поп” на България. Поради което веднага започва да приема оплаквания.

Между другото, знаейки за организираните в социалните мрежи протести срещу избирането й на този пост, Мая Манолова дойде цели 2 часа по-рано от времето, в което трябваше да започне официалната церемония по встъпването в длъжност и приемането на поста от досегашния омбудсман Константин Пенчев. Както вече стана дума и протестиращите бяха подранили в достатъчна степен.

Омбудсманът е последната надежда за справедливост на обикновения българин. С това разбиране встъпвам днес в длъжност, каза Мая Манолова, на която Константин Пенчев предаде поста на национален омбудсман. Освен това Манолова декларира намерението си да принуждава институциите, държавата и бюрократите да работят за всеки човек. Тя подчерта, че за нея е чест да бъде третият омбудсман и отбеляза, че Гиньо Ганев е положил основите на институцията, а Константин Пенчев я е развил и й е придал солидност, значимост и почтеност.

омбудсрам

На свой ред Константин Пенчев каза, че той и Гиньо Ганев вече 10 години се опитват да докажат, че има смисъл от институцията на омбудсмана. Бъдещият конституционен съдия допълни, че това е единствената институция в България, чието призвание е да защитава правата на хората и изрази убеденост, че Мая Манолова ще довърши усилията за утвърждаване на авторитета на омбудсмана.

Пенчев в прав текст отправи критика към сегашното Народно събрание, което всъщност предпочете Манолова пред него за омбудсман. По думите на досегашния обществен защитник бюджетът на институцията е орязан, защото не всички в парламента искат тя да е силна.

Скандиранията и освиркванията на улицата пред централата на омбудсмана не престанаха и по време на церемонията. Мнозина смятат, че изборът на Манолова е резултат от сделка между ГЕРБ и БСП като отплата за подкрепения ремонт на Конституцията. Което, разбира се, се отрича от всички, които биха могли да имат участие в подобна сделка.

Днес от 13.30 до 17.00 ч. Мая Манолова организира първата си приемна с граждани в сградата на ул. „Джордж Вашингтон” №22. На следващия ден – 21 октомври 2015 г. (сряда) от 13.30 до 17.00 ч., омбудсманът отново ще приема граждани.

(Снимка: bTv)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.