Манолова: В скандалните записи прозират поне 5 престъпления

Добре е, че поне един от участниците в разпространяваните разговори между Борисов, Найденов и Кокинов –прокурорът Николай Кокинов – се опитва да съхрани достойнството си и да подаде оставка, коментира Мая Манолова от БСП, цитирана от партийния пресцентър. Според социалистката на първо четене и без допълнителен анализ, всеки юрист би съзрял в казаното от тримата записани няколко престъпления – възпрепятстване на наказателно преследване, търговия с влияние, изнасяне на класифицирана информация, злоупотреба с европейски средства, незаконно подслушване, т.е. минимум 5 състава на престъпления.

Мая Манолова е категорична, че става ясно и че се нарушава основен конституционен принцип – този на разделението на властите и че властта се използва за партийна употреба от ГЕРБ. "Така са ни управлявали досега, че съдебната система наистина е поставена на колене пред партия ГЕРБ", подчерта Манолова. Тя допълни, че трябва да бъде изяснена цялата истина за незаконното подслушване, "защото предположението, че Мирослав Найденов самостоятелно е правил записи за собствена употреба противоречи на всякаква логика”. Според Манолова никой записващ не би се самообвинил и самоуличил в извършването на престъпления, така че най-вероятно става въпрос за подслушване чрез телефона на Мирослав Найденов. В тази връзка Манолова посочи, бе от БСП очакват „най-накрая да бъде разплетена цялата история около мрежата за използване по незаконен начин на СРС", заяви Мая Манолова.

Тя каза, че следва да стане ясно дали записът е автентичен и би следвало прокуратурата да се самосезира за поне няколко престъпления, включително за злоупотреба с европейски средства, търговия с влияние, препятстване на правосъдието по цитираните от Мирослав Найденов дела.

„Абсурдни са опитите на главния секретар на МВР да неглижира случващото се и да участва в кризисния пиар, който ГЕРБ си организира. Това е доказателство, че сегашното ръководство на МВР има една единствена задача – да потули скандала, да замете следите в МВР и да участва в употребата на силовото ведомство за целите на предизборната кампания", категорична е Манолова.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.