Манолова: БСП е склонна да подкрепи съдебната реформа

БСП би подкрепила съдебна реформа, изготвена от правосъдния министър, защото тя се прави от три правителства – от служебното правителство на Марин Райков, от Зинаида Златанова от кабинета „Орешарски”, като беше завършена от Христо Иванов. Това обяви в студиото на bTv депутатът от левицата Мая Манолова. Тя призова министър Иванов по-бързо да внесе предложенията в парламента, за да може да започне обсъждането на промените, а да не се говорят празни приказки. По думите ѝ вече има достатъчно подкрепа и сред съдиите, за да започне реформирането.

Според Манолова разговорът за проблемите на съдебната система не е започнал с думите на френския посланик Ксавие дьо Кабан за „гнилите ябълки”, а е свършил тогава, защото всички знаят много добре за това.

„Време е количествените натрупвания с отрицателен знак да се превърнат в качествени промени”, изтъкна Мая Манолова. Тя обаче подчерта, че в съдебната система има и много “здрави ябълки”.

Мая Манолова коментира, че Радан Кънев няма никаква подкрепа за искането си целият ВСС да подаде оставка. То не се поддържало не само от ГЕРБ и партньорите в управлението, а дори и от Реформаторския блок. Депутатката припомни, че парламентарната квота в сегашния ВСС беше избрана от мнозинство, доминирано от ГЕРБ и подчерта, че трябва да има нови правила за избор, за да има качествено различен състав на ВСС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.