Манолова: БСП е против оздравяването на КТБ с държавни пари

БСП-Лява България е против оздравяването на КТБ с публични пари.
Ние сме за това да бъде приложен законът и то в предвидените срокове. За мен, като юрист, е абсурдно с подобни решения да бъде правен опит да се променят закони и да се възлагат ангажименти на парламента, а още по-малко да възлагат ангажименти на БНБ. Това заяви депутатът от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мая Манолова пред журналисти в парламента във връзка с вчерашното решение на временната парламентарна комисия по бюджет и финанси да се приемат законови промени, с които да се задължи БНБ да оздрави КТБ. Решението бе взето с гласовете на ГЕРБ и ДПС след почти 5 часови дебати.

„Внесохме законопроект, с който удължаваме възможността за ранно пенсиониране при работещите при първа и втора категория труд с 3 календарни години”, съобщи още Мая Манолова. Тя обясни, че законът засяга над 100 000 души- не само работещите като миньори, но и в металургията, и транспорта. Мая Манолова аргументира предложението си с трудните, вредни и опасни за здравето условия, при които работят тези работници.
„Всички тези хора и техните семейства са притеснени, защото ако няма промени в законодателството от 1 януари, една част от тях няма да могат да се пенсионират, а друга част ще получават пенсии в непълен размер заради недостатъчното събрани средства в професионалните пенсионни фондове”, допълни Манолова. Депутатката изрази надежда промените да бъдат взети предвид при внасянето и приемането на Закона за държавното обществено осигуряване и на Държавния бюджет, защото до 1 януари остават 2 месеца. Манолова изчисли, че предлаганият закон ще струва на бюджета 21 млн. лв.
Мая Манолова обясни, че тъй като сформирането на правителството се отлага във времето, от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ са готови тези дни да внесат и други два законопроекта, изключително важни за хората – законопроект, с който да се замрази нарастването на възрастта за пенсиониране за следващата година и законопроект за гъвкави условия при пенсиониране, който да даде възможност на хората, на които не им достига стаж или възраст, да могат да се пенсионират предварително.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.