Малко сняг и много дъжд и вятър докараха поредно бедствие

Очакваните и предизвестени метеорологични явления – силни ветрове, обилни дъждове, снеговалежи – направиха бедствена ситуацията в редица общини.

В община Смолян е обявено бедствено положение заради наводнение. Най-тежка е ситуацията в кв. “Устово” в града, където реката е преляла. Щети от разрушителното пълноводие има и в с.Триград.

Бедствено положение е обявено и в село Попово, в крайграничната ямболска община Болярово. Река Поповска е преляла.

В село Попово са наводнени дворове и приземни етажи на 15 къщи, съобщи замeстник-кметът на Болярово – Нина Терзиева. Хората са изведени от домовете си и са при свои близки. От Общината уточниха, че причината за излизането на реката от коритото са интензивните валежи, а не скъсване на язовирна дига.

Затворен е пътят Елхово- Болярово при село Златиница. Очаква се до обед водата да се оттегли и движението да бъде възстановено.

Нивото на река Тунджа при Ямбол и Елхово е далеч от критичните стойности и няма опасност от разливи.

От 35- 50 л/кв. м пък са достигнали през нощта валежите в Хасковско. Най-интензивен е бил дъждът в Долно Черковище- 114 л и Долно Ботево- 85 литра на квадрат. В Хасково са измерени 46.5 литра на квадратен метър.

Частично бедствено положение е обявено на територията на град Бургас, особено за кварталите „Долно Езерово” и „Лозово”. Евакуирани са десетки души от кв. „Долно Езерово” и вилно селище „Черниците”. Те са настанени в общинските социални домове.

Към момента затворен остава пътят за кв. Долно Езерово, тъй като от единия до други си край кварталът е непроходим, заради многото вода.

Общо наводнените къщи са 120 основно в кварталите „Долно Езерово” и „Лозово”, има и 10 къщи в кв. „Сарафово”.

Айтоският проход също е затворен за движение поради наводнение. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура”. Обходният маршрут е: Вишна – Планиница – Дъскакотна.

Екипи на пожарната работят на няколко адреса в град Добрич, отводняват се жилищни и обществени сгради.

Във Варненска област продължава да вали дъжд. Язовир „Елешница” в община Дългопол прелива, обявено е бедствено положение.

Спряно е изпускането на язовир „Тича”, язовир „Цонево” също е спрян, за да може да осигури проводимостта на река Голяма Камчия. Обстановката е динамична. По данни на Басейнова дирекция за Черноморски район – Варна, язовир „Елешница” е започнал да прелива още през нощта.

От МОСВ алармират, че водните количества на реките са около и над праговете за високи води, като най-голямото повишение на водните нива се очаква да бъде на 1 февруари, а за някои реки е обявен червен код.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.