Малки българчета показват среден пръст на портрета на създателите на азбуката

Снимка на две красиви, руси и добре облечени българчета – момиченче и момченце, които са застанали под портрета на създателите на българската азбука Кирил и Методий, и  показват среден пръст, шества в социалната мрежа Фейсбук. Под портрета стоят думите от химна „Върви, народе възродени“.

До момента коментарите под снимката са предимно негативни, но прави впечатление, че не са осъдителни, което може да се тълкува и така, и така. 

Очевидно има значение кой се гаври с портретите на героите на България. Ако са цигани, какъвто бе случая с трите момчета от ромски произход, които се бяха снимали в неприлични пози под портретите на Ботев, Левски и цар Симеон, обществото реагира със завидна нетърпимост. Момчетата бяха отстранени от училище и им се наложи на няколко пъти да се извиняват, а родителите им споделиха, че се тровожат за живота и здравето им заради заплахи. Видни журналисти и общественици ги нарекоха животни и боклуци в статии в тиражни вестници. Политици ги осъдиха, а медиите са занимаваха близо месец със случая.

Екипът на Коментатор смята, че  в случая с ромите от Добрич се преигра твърде много. Надяваме се да не се преиграе и сега.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.