Маковей: Промяната на законите и на Конституцията бави битката с корупцията

Промяната на законите и на Конституцията бави битката с корупцията. Важни са хората. Не ви трябват промените в законите, за да разследвате сериозна организирана престъпност, просто трябва да го направите. Нека прокурорите не чакат политиците да кажат “давайте”, защото те няма да го направят.

Това са някои от акцентите в изказването, което направи бившия министър на правосъдието на Румъния и настоящ евродепутат Моника Маковей пред участниците в дискусията “Гражданският глас срещу корупцията – кой чува?”, организирана от Инициатива “Правосъдие за всеки”, съобщава “Дневник”. На дискусията присъства и правосъдният министър Христо Иванов, който се съгласи с тезата на г-жа Маковей, че промяната на законите и на Конституцията бави битката с корупцията.

В неделя Моника Маковей даде голямо интервю за Нова ТВ, в което индиректно обвини премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в лъжа и нежелание за реална борба с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Интервюиращият помоли Моника Маковей да коментира думите на “български политик, че в Румъния не се случва нищо по-различно от политически гонения, без да уточни, че става дума за изказване на Борисов.

“Лъжа! Пълна лъжа!”, възкликна Моника Маковей, според която това изказване е лош знак, който може да означава едно единствено нещо – че цитираният политик няма намерение да води истинска борба с корупцията в България. По думите й, “най-ефективно би било цитираният български политик да се хване на работа и да направи така, както са направили румънците.

“Политиците трябва да спрат да крадат, да спрат корупцията и финансовите измами, а тези които са го правили – да бъдат разследвани и наказвани”, обобщи Моника Маковей. След което изтъкна, че в Румъния се разследват политици от всички партии и в повечето случаи доказателствата излизат в публичното пространство, защото така всички виждат, че има доказателства.

Според Маковей политическата мъст е оправданието на всички гузни политици и в Румъния, и в България, и в други държави. “И затова нищо няма да правим в България, нали? Направете и вие нещо в България”, призова евродепутатката в ефира на Нова ТВ. Според нея е много важно да се намери правилния прокурор, когото никой не може да купи, притиска, плаши и шантажира, както и непоколебими, твърди прокурори и съдии, които не се плашат от заплахи и шантажи, но най-важното от всичко е някой да иска промяната.

В отговор на въпрос Моника Маковей каза също, че би станала правосъден министър на България, но засега никой не я кани.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Речено просто силата отива в свирката, а не за да се движи влака.

Leave a Reply

Your email address will not be published.