Македония арестува и обвини 20 души в шпионаж за съседна държава

Македония повдигна обвинения в шпионаж в полза на съседна държава срещу 20 души, съобщи btvnews, като се позовава на агенция Ройтерс, която цитира официална информация. Сред обвиняемите са депутат, журналист, бивши служители на македонските специални служби и полиция, и на министерството на отбраната. Арестите са извършени в понеделник, като при операцията са иззети компютри, хард-дискове, мобилни телефони, оборудване за наблюдение, оръжия и муниции. От обвинените 20 души, трима все още се издирват.

„Имаме информация, че тази група е сътрудничела на няколко чуждестранни служби, но основно са работели за една от съседните държави”, съобщава министърът на вътрешните работи на Македония Гордана Янкуловска. Според министъра обвиняемите са предавали информация, свързана с сигурността на страната, политическата ситуация, избори, влиятелни личности, религиозни общности и екстремистки организации.

Официалната информация не съдържа подробности за интересите на коя от съседните на Македония държави са работели предполагаемите шпиони. Бившата югославска република граничи с България Албания, Гърция, Сърбия и Косово.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.