Майки протестираха срещу работата на Фонда за лечение на деца

На 18 май 31 деца били отложени с различни нови искания за консилиуми, нови медицински становища, въпреки че те имат медицински мнения и голяма част от тях са положителни, т.е фондът да финансира лечението им. Това заявиха през здравното министрество майки, които се бяха събрали на протест срещу работата на Фонда за лечение на деца.
„Основното притеснение е, че заради нови административни процедури и изисквания решенията за лечения на деца се бавят”, заяви Красимира Величкова, директор на Българския дарителски фонд и член на Фонда за лечение да деца. Разглеждането на документите се протакало заради допълнителни изисквания за нови експертни мнения.

Величкова обясни, че има 12 деца, чиито документи били готови за разглеждане още на 20 април, но все още това не е станало. Преди това родителите са изминали пътя по събиране на становища. В двете заседания след това тези деца били отлагани и дори днес не са включени в дневния ред, стана ясно от думите на Величкова.

“Когато става въпрос за лечение на деца, времето е от изключително значение. Всичко това, което се случва, създава и допълнително напрежение в родителите”, коментира Величкова. Вече има родители, които сами започвали да правят кампания за лечение на деца. “Не искаме да допуснем ситуацията от преди години, когато дарителите бяха отговорни за здравето и живота на децата, а не държавата”, категоричен бе членът на Обществения съвет към фонда.
В Деня на детето Фондът за лечение на деца провежда третото заседание, откакто е с ново ръководство след шумната акция на ГДБОП в администрацията от 20 април.

“На практика Министерство на здравеопазването не си говори с нас, с обществения съвет, с екипа на фонда”, изтъкна още Величкова, допълвайки, че комуникират със Здравното ведомство през медиите.

При протестиращите слезе зам.-здравният министър Ваньо Шарков. “Лъжа е, че Министерството на здравеопазването иска да закрие Фонда”, отсече той пред родителите и медиите. Напротив, МЗ поело ангажимент фонда да работи по-добре от начина, по който е работил досега. “Абсолютна неистина е, че някой иска да закрива обществения съвет към фонда”, посочи още Шарков.

Здравното ведомство пое ангажимент този обществен съвет да заседава по-често, отколкото е предвидено в сегашния правилник – през 3 седмици. Така щяло да има по-чести решения.

Шарков каза още, че никой няма намерение да променя на тъмно правилника на фонда. Както всеки нормативен документ, той ще стои за публично обсъждане минимум 15 дни.

Няма необходимост да се нагнетява напрежение на хора, които страдат от това, че техните деца са болни, смята зам.-министърът на здравеопазването.

По отношение на 12-те деца, за които стана дума, те трябва да отидат на лечение в Чуприя, Сърбия, защото “руският екип прави някакви неща в Сърбия, които не искат да правят в България”. Руските медици не допускали някой да влиза и да гледа как те лекуват децата.

Експертите на фонда дават своите становища в 14-дневен срок. Около 45 дни е срокът, в който се взима решение, уточни правилата Шарков.

“Съкращаването на сроковете не е въпрос само на правилник”, смята Величкова. И досега сроковете в много случаи не били спазвани, но по-скоро с положителен за децата знак, защото по-бързо са били разглеждани техните документи, уточни тя. По думите й, екипът на фонда е работил експедитивно.
Снимка: БГНЕС

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.