Майки и опозиция с искания за увеличаване на „детските“

Депутатите от БСП Корнелия Нинова, Георги Свиленски и Красимир Янков се срещнаха с майки, протестиращи пред сградата на Народното събрание.

„Направили сме предложение между първо и второ четене обезщетението за отглеждане на дете между 1 и 2 години да се увеличи от 360 на 420 лв. – колкото е минималната работна заплата, и да се промени срокът за изчисление от 24 на 18 месеца за майчинството”, обясни Корнелия Нинова. Тя бе категорична, че от левицата отстояват в парламентарната зала тези искания, за които настояват и протестиращите майки.

„Освен социални, имаме и икономическите аргументи, защото се вдига минималната работна заплата, от което се вдига осигуровката, т.е. бъдещите майки, които сега работят, ще внасят повече пари, а обезщетението е същото”, поясни Нинова. Тя посочи, че според изчисленията от увеличената вноска ще постъпят 9 млн. допълнително, а майчинството остава замразено. По думите на Нинова, при този демографски срив такава политика към младите семейства е престъпление.

„Нищо в инфраструктура, в икономика няма значение, ако не останат българи, които да се ползват от това. Нацията се топи и усилията на всички за увеличаване на раждаемостта е задача номер едно“, каза още Нинова. Тя припомни, че до края на ноември правителството бе задължено от парламента да представи краткосрочни и средносрочни мерки за противодействия на демографската катастрофа, но това още не е станало.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.