Майката-беглец се оказа психично болна, но иска да гледа детето си

Ромката Катя Димитрова, която роди първото за 2015 г. бебе в Бургас и го изостави в болницата, се оказа психично болна. Жената е лекувана от шизофрения и е пенсионер по болест.

Катя Димитрова има обяснение защо си е тръгнала: „Ми, защото второто ми дете вдигна температура и аз дойдох да я видя как е”, разказа жената пред екип на bTv=

„Аз бях с нея вечерта в болницата и к’о да видя – тя след мене, в таксито.”, разказа сестра й Милена Димитрова.

За 22-годишната Катя Димитрова от Средец това било трето раждане. Твърди, че не мислела да изостави бебето си и смята че може да се грижи за момиченцето.

Катя е с диагноза шизофрения и не знае кой е бащата на детето. Тя е лукавана на два пъти в психодиспансер. Родила е първото си дете на 13 години.

„Катя е със 115 лв. пенсия и за двете деца получава 85 лв. детски, майка й – и тя е социално слаба, и ние – така с каквото може – помагаме си взаимно”, разказа сестрата на Катя Димитрова. Бабата на новороденото бебе – Жечка Стаматова допълни: „Станало е вече, както гледа другите и това ще гледаме.”

Това не е прецедент и ще продължи да не бъде, ако не се промени начинът, по който се работи в бедните и сегрегирани райони. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” зам.-министърът на младежта и спорта и бивш шеф на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов. По думите му най-малко 2000 са изоставените деца през 2014 г., тъй като в много случаи изоставянето става вътре в семейството и институциите не разбират за него.

Каменов се обяви за законодателна забрана за изоставянето на деца до 3-годишна възраст, както и обвързване на абсолютно всички помощи с ходенето на училище. Той подчерта, че раждането на деца от момичета на 12-13 години може да е свързано с престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, но дълго време прокурорите отказвали да образуват досъдебни производства с мотива, че става въпрос за традиции и обичаи на ромите.

Каменов посочи, че към момента има 180 осъдени за съжителство с дете, но основно става дума за пробации, а не за ефективни наказания. Зам.-министърът обаче отново подчерта, че санкциите няма да помогнат, ако не се работи с момичетата в риск.

По думите на Калин Каменов, трябва винаги да се работи за това детето да остане в семейството, но ако това не е възможно, следващата стъпка трябва да е приемна, а не институционална грижа, защото на момичетата и момчетата в домове им липсва индивидуалната подкрепа.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.