Майка съди АГ-болница за нехуманни рутинни процедури

Българският хелзинкски комитет (БХК) ще представлява родила жена по дело за незачитане на нейното право на информирано решение по отношение на приложените ѝ медицински интервенции по време на раждане, както и за противоправното ѝ разделяне от новородената ѝ дъщеря веднага след раждането.

Какъв е случаят?

Ищцата, Живка Александрова, постъпва за раждане в болницата ответник през март месец 2015 г. със силни болки и редовни контракции. След приема ѝ, акушерка я отвежда незабавно в родилна зала. Щом се качва на родилната маса, медицинските лица поставят на Александрова абокат и система, както рутинно се прави в тази болница при раждане. Те не само, че не обясняват на пациентката защо поставят системата, какво съдържа тя, какви биха били последиците от поставянето ѝ и възможните странични реакции, но и не се съобразяват с изричния отказ на Александрова от поставянето на система.

Отношението на незачитане на достойнството и правата на раждащата жена продължава и след раждането на бебето. Майката и бебето са разделени в изпълнение на болничния протокол веднага след раждането. Медицинско лице безцеремонно отнася бебето, като го показва на ищцата чак от вратата на помещението, от няколко метра разстояние. В изпълнение на рутинната процедура жената е оставена да лежи на родилната маса в продължение на два часа, като в това време детето е отделено от нея в друго помещение и никой не ѝ предоставя каквато и да е информация за него. След като на Александрова й е разрешено да стане, тя чака да ѝ доведат бебето в стаята ѝ. Тъй като това не се случва, тя започва сама да търси новородената си дъщеря по етажите на родилното отделение. От отговорната за това акушерка чува единствено: „Еее, че какво толкова сте запреритали?! Ще ви го доведа ей сега“. Така новороденото момиченце е дадено на майка си след повече от 3 часа, откакто се родило.

Когато ищцата – въз основа на изрична своя молба впоследствие – получава достъп до медицинското си досие, тя установява, че подписът върху декларацията ѝ за информирано съгласие не е положен от нея. Тя е подписана от другиго, без нейно знание, а самата декларация за информирано съгласие, предоставена от болницата, е еднотипна бланка за всички заболявания и състояния, които се лекуват в болницата и изначално не е предназначена да предостави информация конкретно за нуждите на раждането или да отчете съгласието, съответно несъгласието на раждащите жени.

Какви са нарушенията?

Според адв. Даниела Фъртунова в случая на Александрова са осъществени нарушения както на правото ѝ да получи информация за извършваните спрямо нея процедури и на правото ѝ да откаже такива, така и на правото ѝ на личен и семеен живот, гарантирано в чл. 32, ал. 1 от Конституцията на България и чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека.

„За всяко раждане жената има право да бъде информирана писмено за целите на провежданите манипулации, техните резултати, странични ефекти и алтернативи, включително относно очаквания резултат от това да не се предприеме въпросната манипулация, защото пациентката е тази, която взема решенията за своето тяло. В случая на Александрова такава информация не ѝ е предоставена нито писмено, нито устно“, посочва адв. Фъртунова.

По отношение на разделянето на майката от новороденото бебе адв. Адела Качаунова пояснява, че то противоречи на изискването на Закона за здравето да се осигурява оптимална жизнена среда на родилката и на бебето, както и на препоръките на Световната здравна организация новородените да се дават на майките в рамките на първите 30 минути от раждането.

„Нормалната практика, когато няма медицински показания за противното, трябва да бъде тази, която осигурява на пациентките възможност за най-добро възстановяване и развитие. За бебетата и майките им това означава да бъдат заедно в минутите след раждане“, допълва адв. Качаунова.

Ищцата, Живка Александрова, засегната от грубото институционално отношение, обяснява желанието си да заведе дело срещу болницата така: „Аз не искам да забравям, защото след няколко години на същата тази родилна маса ще бъде някоя от дъщерите ми и искам да живея с мисълта, че съм направила всичко по силите ми, за да им спестя това, което не успях да спестя на себе си“.

Ищцата ще бъде представлявана от адв. Адела Качаунова и адв. Даниела Фъртунова от програма „Мониторинг и изследвания“ на БХК.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.