Майка на две деца почина в болница заради скъпи консумативи

Майка на две деца – 43-годишната Анита Жекова – почина в болница заради скъпи консумативи за лечение на зрителни нарушения, разказа в свой репортаж Нова телевизия. След като лекарите са установили аневризъм, е било нужно поставянето на стент, цената на който е 35 400 лева без ДДС. Близките научават за тази сума от дистрибутор, събират парите от близки и познати и плащат.

“Направиха манипулацията във ВМА, както казаха – успешно. Веднага след това един от лекарите ни уведоми, че трябва да бъдат сложени спирали, които също струват скъпо. Друг лекар обаче ни каза, че няма нужда от тях. След по-малко от два месеца Анита получи масивен инсулт”, разказа съпругът на починалата Красимир Николов в “Събуди се” по Нова телевизия.

“След като й направиха отново изследвания казаха, че трябва да се сложат спирали. Дистрибуторът ни обясни, че струват 25 000 лева. Не я оперираха, защото не била спешен случай и нямали екипи в събота и неделя. В понеделник ми казаха за тази сума и че ако не бъдат заплатени съответните консумативи, нищо няма да бъде направено” разказа още съпругът.

В понеделник сестрата на Анита – Женя Вълнарова, занася в болницата 10 000 лева, които обаче се оказват недостатъчни, защото дистрибуторът няколко пъти й казва, че е търговец и си иска парите.

“Изтеглих кредит в сряда, дадохме консумативите, но вече беше много късно. След цялата манипулация и след като казаха, че сигурно няма да оживее, дистрибуторът ме вкара в една стая и ме попита колко пари искам да ми върне”, разказа още Красимир Николов.

“Не трябва да се допуска дистрибутори да се разхождат в болниците. Военна болница има много ясен регламент, а заплащането става на каса”, коментира казуса Пламен Таушанов от Българската асоциация за защита на пациентите.

Близките на починалата обаче обясниха, че са платили на ръка, без да получат касова бележка.

Отговорът на ВМА е, че когато Анита Жекова е трябвало да бъде оперирана втори път, състоянието й не е позволявало това и не са чакали консумативите. Установява се „мозъчен отток и спазъм на кръвоносните съдове”, които са утежнявали провеждането на операция.

1 Comment

  1. И после някой да не тръгне да ни обяснява, че трябва да плащаме издравни осигуровки.

Leave a Reply

Your email address will not be published.