Махнаха загражденията около Народното събрание

Късно в понеделник, часове след последното заседание на 42-то Народно събрание, започна премахването на металните ограждания около сградата на парламента, показа в свой репортаж Нова ТВ. Тези ограждения бяха сложени след началото на протестите, избухнали с избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. След това във времето периметърът на зоната за сигурност около Народното събрание бе неколкократно разширяван, а стоманените прегради бяха усилвани и модифицирани. На 13 ноември 2013 година стандартните решетъчни заграждения бяха подменени с с черни стоманени плоскости. През целият, малко повече от едногодишен живот на този парламент, депутатите бяха охранявани от стотици полицаи и жандармеристи, като на моменти за целта бяха командировани десетки служители на МВР от други градове на страната.

В репортажа си Нова ТВ отбеляза, че докато по време на протестите около парламента имаше стотици полицаи – често в пъти повече от протестиращите – то снощи едва 5-6 униформени мъкнеха едвам-едвам тежките конструкции.

Махането на предпазните ограждения около Народното събрание бе отразено с много снимки и видеозаписи в социалните мрежи. Във Фейсбук се появиха съобщения от „Протестна мрежа”, които призовават в 16 часа да си направят снимка за спомен пред свободната сграда на парламента. Тяхно предложение е детайли от загражденията да се преместят като паметник в градинката на парламента в знак на разделението между властта и народа – така, както през 1989 г. бе постъпено с парчета от бутнатата Берлинска стена. Къс от нея в момента се намира в градинката пред НДК.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.