Магистрат: Нека ВСС “прогледне” за зависимостите в системата

ВСС трябва да прогледне, да използва скандалите с подслушванията и по-конкретно изтеклия разговор „Борисов-Кокинов-Найденов” като катализатор за ясно дефиниране на проблемите в съдебната система. А те са ясни от години – прояви на политическа зависимост в дейността на прокуратурата и съда, умишлено мачкане на дела, оказване на натиск върху магистрати.

Такъв призив направи към колегите си Калин Калпакчиев, член на ВСС. Пред bTV той посочи, че чутото в разговора между прокурора Николай Кокинов, експремиера и бившия земеделски министър не го е изненадало.

 „Ние говорим отдавна за тези връзки и зависимости, за това размиване на властите у нас. Виждаме как върху прокуратурата и цялата съдебна система се упражнява едно системно и нередно влияние. За такива предпоставки пише в книгата си и предишният главен прокурор Борис Велчев като обобщение на мандата си. А тук тези предпоставки ги виждаме на практика”, добави Калпакчиев.

Според него решението за прекратяване на порочната практика се състои в създаването на специална комисия, която ясно да дефинира проблемите в съдебната система и да търси решения. А те са – радикална промяна в модела на управление на съдебната власт, конституционни промени, разделно управление на съда и прокуратурата.

Магистратът подчерта, че въпросът дали думите на подслушаната „троица” свидетелстват за осъществени престъпления „не е лишен от основание”.

(btvnews.bg)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.