МАЕ: През 2050 г. соларни централи ще дават 1/2 от световното потребление

Според нова публикация на Международната агенция по енергетика (МАЕ), различните форми на слънчева енергия могат да осигурят повече от половината от електроенергията в световен мащаб до 2050 г. (1) Слънчевата и вятърна технологии вече представляват 1/3 от всички нови електроцентрали в света, построени през 2011 г., 2012 г. и 2013 г.

Задълбоченото проучване на МАЕ се фокусира върху технологии за производството на електроенергия и техния бъдещ технологичен потенциал. Само слънчевите фотоволтаични панели могат да предоставят около 16% от световното търсене на електроенергия с обща инсталирана мощност от 4600 гигавата, съобщиха от българския клон на “Грийнпийс”.

Свен Теске, старши енергиен експерт на „Грийнпийс“ коментира доклада: „Грийнпийс“ приветства заключението на МАЕ, че слънчевата енергия ще бъде доминиращата форма за производство на енергия в следващите 35 години. След срещата на върха на ООН за климата миналата седмица, точно такава добра новина всеки, който е загрижен за промяната на климата, би искал да чуе.”

Откритията на доклада на МАЕ потвърждават резултатите от доклада на „Грийнпийс“ – „Енергийна [Р]еволюция“ – глобална енегийна концепция, която беше публикувана през юни 2012 г. (2) Забележително е, че и тук се стига до същата прогноза за слънчеви фотоволтаици от 4,548 гигавата до 2050 г.

„Вятърът и слънцето ще продължат да доминират пазара на възобновяема енергия. Политиките в страната ни съответно трябва да се адаптират – да улеснят достигането на този тип енергия и до домакинствата и общините, да се насърчи използването на слънчева енергия в ежедневието ни. Бъдещето е на малките децентрализирани ВЕИ мощности до 30 кВ.

Постепенното премахване от експлоатация на изкопаемите и ядрени горива е екологична и икономическа необходимост, а не тежест.
Развитието на технологиите на ВЕИ ги прави по-рентабилна инвестиция. Доброто икономическо представяне на слънчевата и вятърна енергия означава, че тези които подкрепят въглищните централи, сериозно рискуват да останат с невъзвръщаеми инвестиции.“ – коментира Теодора Стоянова от българския офис на организацията.

Снимка: “Грийнпийс”

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.