Мадоф или как $ 50 млрд. се превърнаха в нищо

Бърнард Мадоф (Мейдоф) е кръстник и главно действащо лице в една от най-големите финансови афери в последните десетилетия. В момента роденият през 1938 г. американец излежава във федерален затвор в САЩ присъда от 150 години лишаване от свобода. И нищо чудно да върти зад решетките нещо като взаимоспомагателна каса, или да е намерил начин да инвестира парите на съкилийниците си на фондовата борса, или дори да се е кротнал. Което, всъщност е най-малко вероятно.

Както и да е. Името на бившия световноизвестен финансист възкръсна днес на родна почва покрай резултатите от одита на КТБ. А една статия в „Уикипедия“ услужливо ни припомня кой е Мадоф.

През 1950 г. младият тогава Бърнард Мадоф влага 5000 долара в първото си бизнес начинание — инвестиционна компания. За десетилетие печели множество клиенти и голямо доверие. Впуска се в инвестиционното банкиране и в началото на 90-те години на 20 век e вече председател на фондовата борса NASDAQ. Преди избухването на скандала той е един от най-уважаваните бизнесмени на Уолстрийт.

Аферата наречена на негово име се развива като в екшън в разгара на световната финансова криза през 2008/2009 г., която удря най-вече финансите на САЩ. На 11 декември 2008 г. Бърнард Мадоф е арестуван в Ню Йорк по обвинение, че е организирал голяма измамна схема чрез фирмата си за финансови услуги Bernard L. Madoff Investment Securities, създадена през 1960 г. На следващия ден Федерален съд в Манхатан замразява активите на компанията на Мадоф, като ѝ назначава синдик с цел да предпази доколкото е възможно инвеститорите в измамната схема. Истината излиза наяве, когато високопоставени служители в компанията съобщават пред прокуратурата за неговото самопризнание, че „всичко е било една голяма лъжа“ и че, „новата гигантска схема на Понци“ е реализирала „загуби“ в размер на 50 млрд. долара.

При „схемата Понци“ (както американците наричат пирамидалните финансови схеми) „инвестиционният мениджър“, т.е. „инвестиционната компания“ на Мадоф акумулира средства, като обещава много висок дивидент, без да инвестира в каквито и да било активи. На първите „инвеститори“ се изплаща „дивидент“ с постъпленията от новите участници в схемата и се разчита на непрекъснат приток на инвеститори. Схемата в САЩ е наречена на името на Чарлз(Карло) Понци – бащата на пирамидите, който е „пионера“ в разработването ѝ след емигрирането си от Италия в САЩ в началото на XX век.

След рухването на финансовата пирамида на Мадоф, инвеститори от цял свят се впускат да пресмятат загубите си. Сред „ужилените“ се оказват големи европейски и азиатски банки, както и известни частни лица. Сред жертвите на Мадоф са най-голямата италианска банка Уникредито (101 млн. долара) и японската Номура (303 млн.), френският финансов гигант БНП Париба с 464 млн. долара и т.н. Белгийската банка Дексия съобщава, че нейни частни клиенти са инвестирали във фирмите на Мадоф 107 млн. долара. Сред пострадалите се оказват и много благотворителни фондации, еврейски организации, както и знаменитости като режисьора Стивън Спилбърг и издателя милиардер Морт Цукерман.

До преди избухването на аферата Мадоф минава за филантроп. Заедно с жена си, той основава семейната фондация Мадоф, която „дарява“ милиони долари на театри, музеи, образователни институции и еврейски благотворителни организации. В допълнение към тази „визитна картичка“, Мадоф е касиер на Борда на настоятелите на бизнес училище, еврейския университет „Йешива“ и университета „Хофстра“. В допълнение и към цялата тази „благотворителна дейност“, Мадоф прави значителни дарения за предизборните кампании на водещи американските политици, предимно членове на Демократическата партия на САЩ.

Майдоф е сред създателите на Американската фондова борса NASDAQ, занимаваща се с продажбата на ценни книжа, в интерес на инвеститорите. Американецът е сред 25-имата най-големи играчи на водещата световна финансова борса на Уолстрийт, като преди избухването на скандала, дал сигнал за разплитането на аферата, е наричан от масмедиите „стълба на Уолстрийт“ и „пионер в електронната търговия на фондовата борса“, тъй като е един от първите в Ню Йорк, който изцяло компютризира документооборота на компанията си NASDAQ.

Мадоф първоначално е член на Съвета на директорите на NASDAQ, а от началото на 1990 г. и негов председател. В допълнение към това, Мадоф е начело и на Хедж фонда Мадоф, който е основан през 1983 г. и е със седалище в Лондонското сити. През 1985 е един от основателите и член на Съвета на директорите на International Securities Clearing — международна компания за клиринг и безналични разплащания между фирми и държави.

Всичко това приключва на 29 юни 2009 г.,когато Бърнард Мейдоф получава от федералния съдия Дени Чин присъда от 150 г. лишаване от свобода за финансова измама.

Един коментар за “Мадоф или как $ 50 млрд. се превърнаха в нищо

  • 12.07.2014 в 20:34
    Permalink

    Да командир.оват съдията тук

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.