М. Константинов: При 1.2 млн. фантоми задължителното гласуване е невъзможно

Трябва да се приложи идеята за референдум на всички национални избори. Това коментира пред Радио „Фокус” математикът проф. Михаил Константинов. По думите му, преди това да се случи трябва да се решат 2 проблема – единият е броят на гласуващите, а другият касае как ще се формулират въпросите.

„Въпросите за мажоритарното и задължителното гласуване са напълно лишени от смисъл, докато не обясним какво означа мажоритарно и задължително гласуване“, подчерта анализаторът. Константинов уточни, че една държава, която допуска в нейните избирателни списъци да има 1,2 млн. фантоми, не може да говори за задължително гласуване, защото няма как да бъдат накарани те да гласуват. „Те (фантомите в списъците) растат устойчиво и скоро ще станат милион и половина“, прогнозира експертът. Михаил Константинов изтъкна, че според данните на НСИ населението на България е по-малко от имената в избирателните списъци.
При бъдещи референдуми, според проф. Михаил Константинов, един от въпросите, които могат да се зададат към обществото, е дали да бъде намалена възрастовата граница за гласуване. Като добър пример той посочи Австрия, където минималната възраст за гласуване е 16 години.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.