Михаил Константинов очаква ДПС да подкрепя правителството

Дългогодишният член на ЦИК и политически анализатор проф. Михаил Константинов смята, че ще се намери правилната формула за съставяне на коалиционно правителство на малцинството и то дори ще бъде подкрепяно негласно от ДПС.

“Аз мисля, че ще се намери правилната формула, защото двете най-близки формации, ГЕРБ и Реформаторите, плюс това принадлежащи към едно и също европейско семейство, правят коалиция на малцинството”, прогнозира Константинов по БНТ. След което припомни, че ДПС имаше едно условие – Патриотичният фронт да не бъде в централната власт – и това условие ще бъде изпълнено.

“Те (ДПС) пък обещаха 300 дни, така че мисля, че нещата са решени. Това са 38 депутати и за разлика от други групи, които са малко по-свободни като валенции, групата на ДПС е желязна. Тоест това са 38 гласа „за“ тогава, когато ви потрябват”, изтъкна проф. Константинов.

Математикът смята, че не трябва да има прекомерни притеснения доколко и докога ПФ ще подкрепя правителство на ГЕРБ, тъй то да изпълнява програмата или част от програмата на подкрепящата го коалиция, която няма свои министри – “това е същината на управление на малцинството”. Според Константинов, като се добави и обещаната подкрепа на ДПС, се вижда, че нещата могат да бъдат и много стабилни и това именно се знае и от малките формации. Те, по думите на Константинов, от една страна държат като че ли решаващите гласове, от друга страна не ги държат, защото ако те се откажат има кой да ги замести.

“Коалиционното споразумение ще бъде, надявам се подписано, има още време, между ГЕРБ и реформаторите. Това е голям документ, това не е документ за намерение, това е разписано по дейности. Това е един документ, който ако няма 50 страници, не си струва да се пише”, обясни проф. Константинов. И освен това допълни, че се надява, поне в началото, 43-то Народно събрание да бъде смирено и кротко.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.