Лютви Местан: Няма да влезем в сценария на провокациите

ДПС няма да влезе в сценария на онези политически сили, които създават провокации и залагат на неспокойна предизборна среда с цел да се появи силната ръка. Това уверява председателят на движението Лютви Местан в интервю за БГНЕС. Запитан дали има опасения от ескалация на напрежението и влошаване на обстановката преди вота, Местан подчерта намерението на хората си да се придържат към толерантния дух и поведение.

" Ние не само на думи, а с цялото си поведение сме за толерантна предизборна кампания. Дори специфичната етнорелигиозна проблематика на ДПС, както виждате, се вплита в полето на българския национален интерес, който е свързан с постигането на интегрирано гражданско общество като условие за развитие на страната. Изглежда обаче някои от политическите ни опоненти са притеснени от този тон на ДПС и имат нужда от една по-неспокойна предизборна среда, от напрежение, ако е възможно то да бъде по-остро. Защото в една неспокойна среда се поражда необходимостта от силна ръка", коментира Лютви Местан. – „Няма да им влезем в сценария, въпреки провокациите. На тези провокативни действия ние отговаряме с призива властите да си свършат работата", посочва Местан.

Лидерът на ДСП коментира още, че е респектиран от заявката за безпристрастност на главния прокурор Сотир Цацаров.

"Аз оценявам подобаващо първите действия на новия главен прокурор Сотир Цацаров. Той даде достатъчно ясни знаци, че е с нагласата да прилага стриктно върховенството на закона, че ще провежда обективно и качествено разследването, че ще е трудно податлив на политически внушения. Много искам тези първи впечатления да се потвърдят във времето. На този етап съм по-скоро респектиран от поведението на главния прокурор, отколкото да бъда разтревожен", казва Лютви Местан. По думите му, в главния прокурор Сотир Цацаров е концентрирана голямата надежда, че съдебната система в страната може да се реформира.

Запитан каква, според него, е причината представители на малцинствата да не бъдат допускани във върховете на държавата и в силовите структури, Местан подчерта, че у нас все още не е преодолян опасният манталитет на разделението по етнорелигиозен принцип и препоръча този възглед, този манталитет тда се промени. Лютви Местан посочва, че е необходимо всички да се научим да гледаме на етнорелигиозните различия по-скоро като на богатство и на ресурс за развитие, и едва тогава ще се създадат предпоставките за един функционален интегритет.  Той уточнява, че в ДПС правят разлика между интегритета и показната представителност, и дават като класически пример назначаването на Вежди Рашидов в последния кабинет.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.