Люксембург- малка държава с много пари

люксембург-3

Великото херцогство Люксембург е една от най-интересните държави-джуджета в света. Със своята дълга история, впечатляващо културно наследство и необичайни традиции страната предлага кратка разходка до Средновековна Европа.

Фестивали и традиции

Пристигам в Люксембург от Париж с кола за малко повече от 3 часа. Страната се намира между Франция, Белгия и Германия, като останалите опции да стигнете дотук (без самолет) могат да бъдат от Брюксел или Франкфурт. Люксембург може да бъде перфектно допълнение към посещението ви в някой от изброените градове. От близо милион чужденци годишно, посетили Люксембург, половината пътуват по работа, като тук са съсредоточени много европейски институции и централи на международни компании като Pepsi, Amazon, IKEA. Средата на юни е – най-силният туристически период, и страната се готви да чества рождения ден на Великия херцог – дука на Люксембург, който е всяка година на 23 юни и е националният празник на страната. Улиците на иначе спокойната столица Люксембург се превръщат в шумна и изпълнена с живот огромна зона за купон. Легловата база в този период е почти изцяло резервирана и трудно може да се намери хотел в последния момент, затова трябва да се ангажират места няколко месеца преди събитието.

Рожденият ден на Великия херцог преминава под звуците на няколко музикални сцени с диджей на открито около центъра на града, придружени с фойерверки, много бира, наденички и традиционните за региона пържени картофки. С рождения ден на дука започва лятото, а в неговия край се провежда още един фестивал, заради който си заслужава да посетите Люксембург – Шубофоер (Schueberfouer). В края на август – началото на септември, Шубофоер започва с парад на овце и музиканти, които изпълняват т. нар. Hämmelsmarsch, или Овчи марш. Тази традиция се провежда от 1340 г. насам, но след толкова векове дори местните нямат обяснение защо овцете са част от парада (Люксембург е държавата с най-малко овце на глава от населението в ЕС). Като се разходите в центъра на града по пешеходната улица „Гранд руе“, неминуемо ще видите и чудноват фонтан със скулптури на четирима музиканти и овце, построен в чест на Шубофоер от местния скулптор Уил Лофи.

Замъци в скалите

Едноименната столица на Люксембург е издигната върху недостъпна скала през Х в., когато е построен първият замък на върха ѝ. Скалата представлява естествена защитна стена, която впоследствие е била разширена и е обхванала Стария град. Водеща роля за укрепването и изграждането на стените имат испанците, които владеят крепостта до XVII в. Заради скалистия ландшафт Люксембург е наричан Гибралтар на Север. Именно Стария град е най-посещаваната атракция за туристите, откъдето се откриват и невероятни гледки към долината на река Алзет.

Отправям се към Ле Бок – крепостните останки на Стария град, които са в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО като защитена територия. Тук се озовавам с огромна подземна мрежа от тунели, където местните са се укривали по време на войни и конфликти в района. А такива не липсват през годините и затова Люксембург не може да се сравнява с Швейцария – малката страна не е успяла да поддържа неутралитет и днес е член на абсолютно всички възможни военни и икономически организации за разлика от Швейцария. Подземните тунели ще ви отведат до улица Le Chemin de la Corniche, която е построена върху крепостта и открива невероятни гледки към живописния квартал Грунд, в долината на реката. За да обиколите Стария град, а и Новия, не ви е необходим никакъв транспорт – два дена са напълно достатъчни, за да прекосите пеша столицата на Люксембург и да видите всичките ѝ забележителности. Местните са изключително дружелюбни и повечето от тях говорят 4 езика, от които трите официални (люксембургски, немски и френски), както и английски.

Малка страна с много пари

За разлика от повечето малки държави в света, Люксембург e далеч от познатия ни модел на град-държава. В страната има 12 града, като една четвърт от населението ѝ живее в столицата. Историята на страната започва още през X в. с властването на Свещената римска империя, когато Люксембург е самостоятелно феодално владение. През следващите години, предимно заради стратегическото си разположение, Люксембург укрепва силните си позиции в сърцето на Европа. През Средновековието четирима люксембургски херцози са били избирани за императори на Свещената римска империя, а страната получава независимост от Франция през 1815 г. Днес Люксембург е най-богатата страна в Европа и втора по този показател в света, като БВП на глава от населението надхвърля $100 000. Богатството се дължи на данъчната ѝ политика от началото на 70-те години на ХХ в., когато много американски компании се установяват там. Въпреки натиска срещу данъчните убежища Люксембург винаги минава между капките заради силната подкрепа от ЕС – страната е сред основателите на Съюза, а настоящият председател на Европейската комисия е бивш премиер на Люксембург. Ежегодно над 70 млрд. евро от данъци се спестяват в рамките на ЕС заради политиката на страната, а на един адрес в Люксембург често има хиляди регистрирани компании.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.