Любомир Дацов: Цифрите предизвестяват фалита на КТБ

Финансистът и бивш зам.-министър на финансите Любомир Дацов е на мнение, че след обявяването на данните от одита на КТБ вече няма друг вариант за банката, освен обявяването на фалит.

“Като че ли нещата са предизвестени вече. Очаквахме, че тези лоши кредити ще бъдат в рамките на милиард – милиард и половина, което правеше възможно да има интерес от външен инвеститор за оздравяване на банката. При такава сума – 4,2 милиарда – мисля, че е безсмислено да се правят спекулации, че банката ще бъде оздравена. Мисля, че ще се върви по стандартния ред, предвиден от закона”, коментира Любомир Дацов по БНР. По думите му, няма как да бъде изплатен целия размер на влоговете в банката, ако се обяви КТБ в ликвидация, но в същото време никой не трябва да се съмнява, че гарантираните депозити ще бъдат изплатени. .

За Христо Михайловски от Агенция за кредитен рейтинг звучи невероятно, че обезпечението на кредитите е около 13 процента, при положение, че практиката в България е кредити да се отпускат не при анализ за възможност за генериране на паричен поток от бизнеса, а при обезпечение от порядъка на 130 – 150 процента.

“Другото интересно нещо е, че официалната информация казваше, че лошите кредити са около 2 процента. При този анализ на одиторите те са около 80 процента. Струва ми се невероятна огромната разлика в числата, които се представят. Не мога да потвърдя тези числа, но това е фрапираща разлика. Истината е тази, че положението на банката не може да се влоши до такава степен за 3,4 или 8 месеца”, изтъкна Христо Михайловски.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.