Любомир Дацов: Историята с КТБ е политико-криминална

“Няма никаква икономическа причина случващото се с КТБ. Видимо историята е политико-криминална”, коментира бившият зам.-министър на финансите (2003-2009) Любомир Дацов пред БГНЕС. Той е категоричен, че физически е невъзможно да изчезнат кредитни досиета раздадени заеми за 3,5 млрд. По думите му, прави впечатление, че никой не изрича словосъчетанието “пране на пари”.

Любомир Дацов, както и някои други финансови експерти, например Красен Станчев, казва, че нито е разумно да се върви към пълно покритие от страна на държавата на влоговете в банка, на която е отнет лицензът, нито има такава практика, а и освен това така може да се поощри неразумно поведение от страна на вложителите.

Бившият зам.-министър на финансите припомня, че размерът на гарантираните депозити у нас е такъв, какъвто в повечето “стари” държави-членки на ЕС – 100 000 евро, което за българските стандарти е колосална сума, а спрямо средния размер на депозитите – свръхгарантиране.

В момента прави впечатление, че никой не отправя въпроси към одиторите на КТБ, които и през годините са проверявали всяка една операция, за да си сложат накрая подписа, за да заверят баланса й, обръща внимание Дацов. И прогнозира, че ще има съдебни дела, а на основните въпроси отново няма да има отговор.

Но мен като икономист ме интересува да не се случват отново такива неща, т.е. превантивните механизми трябва да работят. Според Дацов справедливо е да бъде приложен механизъм за спасяване на банката, подобен на кипърския – депозитарите и държателите на сметки там станаха собственици в тези банки, за да компенсират липсите си, а не държавата да вади пари за това.

Политиците, които взимат решенията за спасяването на всички депозити, трябва да декларират, че нямат свързаност с банката. Този въпрос е другият, който никой не иска да дискутира, коментира Любомир Дацов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.