Любен Дилов: Политическият елит отива по дяволите, ако не постигне катарзис

“Политическият ни елит е изправен пред съдбовно за всички ни изпитание – или ще постигне катарзис чрез случая с КТБ и движението на проектозакона за публичност на лобизма, или ще отиде по дяволите”. Това коментира Любен Дилов-син в свой анализ, публикуван от електронното издание на “Труд”.

Дилов изтъква, че не е нужно да ни го казва Моника Маковей, за да осъзнаем, че политическата корупция в България ни обрича на бедност, остракизъм от цивилизована Европа и тотална безперспективност през следващите десетилетия и дава пример с непрекъснато намаляващите чуждестранни инвестиции.

По думите на Любен Дилов “скандалната връзка на КТБ с българската политика се нуждае от специално законодателство”, защото никакви общи текстове в банковите закони няма да помогнат да се разкрие истината за връзките между икономически кръгове около КТБ и основните български политически партии.

“Нужен е закон lex specialis, чието действие да бъде прекратено след установяването на истината и предаването на фактите на следствие, прокуратура и съд. След като може да има закон за вземането и разходването на 1 млрд. лв. заем, не виждам логиката да няма закон за погубването на над 3 млрд. лева за очевидно нерегламентирано влияние върху българската политика и икономика”, казва основателят на “Гергьовден”. Според Дилов, движението на Закона за публичност на лобизма в парламента среща очевидното нежелание на политическата класа изобщо да разговаря по темата, а въпреки наличието на публичен дебат по темата, хората все повече се уморяват от словоблудство и неефективни предложения.

“Смисълът на закона за публичност на лобизма е точно този – да нарече нещата с истинските им имена и да свали маската на срамежлива нечестност на българската политика. Той и казусът с КТБ могат да се превърнат в стартово действие от национална кампания „чисти ръце”, прицелена най-вече срещу политиците, имали скрити или явни взаимоотношения с банката”, изтъква Любен Дилов, според когото политиците имат уникален шанс за пречистване чрез този казус.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.