Лукарски: РБ е против двупартийна коалиция на малцинството

„Не трябва да има правителство на малцинството, излъчено само от Реформаторския блок и ГЕРБ”. Това заяви по Нова ТВ съпредседателят на Реформаторския блок Бождидар Лукарски в коментар на снощната изненадваща среща в централата на ГЕРБ. Лукарски я определи като част от втория кръг преговори за съставяне на правителство. По думите му, на разговорите не са обсъждани министерски постове, а тонът е бил „доста позитивен и приятелски”.

„Ние предлагаме коалиционно споразумение, в което всеки, който участва или подкрепя правителството, трябва да поеме своите отговорности”, заяви Лукарски. Той обясни, че Реформаторският блок не искат неясна подкрепа от трета партия. После допълни, че ГЕРБ е тази партия, която трябва да определи кой да е третият в правителството.

„Тук имаме разминаване. Те и помежду си не са на единно мнение. ГЕРБ търси едно сериозно мнозинство”, заяви Лукарски. Той цитира лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който е казал, че ако правителството работи добре и е ползотворно за България, ако получава подкрепата на парламента за важните въпроси, то няма да има проблем да изкара и четири години.

Ако обаче управлението не върви добре, може да има избори след една година, прогнозира Лукарски.

Не става въпрос за подписване на коалиционно споразумение, а за изясняване на позиции, заяви снощи Румяна Бъчварова, след като излезе от централата в НДК заедно с всички лидери на Реформаторския блок и кметът на Бургас Димитър Николов, предаде БГНЕС.

Бъчварова уточни, че след тази среща РБ са сигурен партньор и са една крачка по-близо до коалиционно споразумение. Тя обясни още, че срещата е била закрита за медиите, защото е от работен характер.

В такъв политически блиц-формат ще проведем срещи и с останалите политически формации, които сме обявили, допълни Бъчварова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.