Лукарски: Акцията по бензиностанциите хвана под 1% нарушения

Проверени са всички уреди, които подлежат на контрол от страна на Българския институт по метрология (БИМ). Констатираните нарушения при проверката на бензиностанциите са под 1%.

Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски, представяйки пред медиите резултатите от разпоредената от премиера Борисов на 20 август повсеместна проверка по бензиностанциите и препломбирането на всички тях.

На предишното заседание на правителството министърът на финансите Владислав Горанов съобщи за големи нарушения в търговията с горива, ощетяване на клиентите и опити за манипулиране на данните към НАП. Премиерът Борисов на свой ред обясни, че повечето помпи на измервателните устройства са поставени така, че да могат да се свалят без това да личи и разпореди повсеместното препломбиране. Освен това Борисов се възмути, че има бензинотанции, където в горивото е добавен до 40% терпентин (вероятно имайки предвид толуол).

Но стана така, че всеобхватната проверка бе и всеобхватно разгласена, вкл. сроковете за нейното провеждане и това видимо е дало възможност почти навсякъде уредите да бъдат вкарани в норми. Което потвърждава и казаното от министър Лукарски – общо 1% констатирани нарушения. Този резултат, освен всичко друго, доказва, че постоянният и изненадващ контрол е по-действен и ефективен, отколкото обявените масирани проверки.

Анализирайки този малко на брой констатирани нарушения, министър Лукарски допълни, че 48% от констатираните нередности и отклонения от нормите са при малките бензиностанции, а 52% – при големите вериги. Което всъщност означава, че разлика между “малки” и “големи” няма. Що се отнася до качеството на горивата, то и там нарушенията са малки и епизодични, при това най-вече с процентното съдържание на биогорива, поне по думите на Лукарски.

Бихме могли да кажем, че цялата дандания се оказа много шум за нищо, което е типично определение за много кампанийни, при това предизвестени, акции. И все пак полза от това, че горивата бяха гореща тема цяла седмица и едва ли не “течаха” от медиите има: цените на дребно сякаш “чуха” че петролът по световните борси се срина под $43 за барел и паднаха и у нас – първоначално с 2-3-4 стотинки (1-2%), а при някои вериги с цели 17 стотинки за литър А-95, което вече е поевтиняване с 8%. Както казваха едни тв-комици: “Хвала на такива бензиностанции!”.

На своя днешен брифинг министърът на икономиката Божидар Лукарски каза още, че предлага изграждането на единна система за регистриране на средствата за измерване по бензиностанциите, включваща НАП, Агенция „Митници“, ДАМТН и БИМ. Идеята на министъра е този общи и повсеместен мониторинг да контролира не само количествените параметри и коректността на подаваните данни за продажбите и дължимото ДДС, но и качеството на горивата (което и в момента е право и задължение на БИМ). Оказа се, обаче че министърът има предвид по-скоро опитите да се манипулират данните на сървърите в отделните бензиностанции, които Лукарски неотдавна определи като хакерски атаки. Затова в Българския институт по метрология) се предвижда създаването на лаборатория, която да анализира електронната система за контрол.

„Към настоящия момент не можем да контролираме връзката между сървърите и НАП. Имаме съмнения, че с хакерски натиск се контролират данните и тези които се подават в НАП не отговарят на истината“, каза и днес Лукарски. Което е интересна гледна точка, тъй като едва ли съзнателното манипулиране на данни в сървър, възложено от собствениците на сървъра на компютърни специалисти, може да се нарече хакерство. Но безспорно е измама, както и престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

И така, в края на отпускарския сезон бензиностанциите бяха проверени и се оказаха изрядни; горивата бяха проверени за примеси и безакцизни “разредители” и се оказаха отговарящи на стандартите; цените паднаха с 2-8% и вероятно ще продължат този приятен за джоба танц, тъй като такива са и тенденциите в търговията с петрол по световните борси.

Остана да научим има ли картел при продажбата на горива. От КЗК вече обявиха, че задачата е почти неизпълнима, тъй като Комисията нямала достъп до данъчните “тайни” на проверяваните обекти и трябвало да работи само с публично достъпните данни. Но в този случай е най-добре да повярваме на премиера Борисов, както и на шефа на митниците Танов, които в прав текст преди седмица огласиха своята убеденост, че картел има.

Всъщност някогашния ген. от МВР и днешен шеф на Агенция “Митници” Ваньо Танов също така в прав текст обяви, че нормалната цена на литър обикновен бензин е около 1,80/литър. Бихме могли да приемем тази цена като “кота на нормалност” и да проявим оптимизъм, че пазарът – т.е. търсенето и предлагането на горива – някой ден ще се срещнат и на тази кота.

Буквално преди ден премиерът Борисов каза нещо простичко и много важно: “Искаме хората да зареждат качествени горива на нормални цени”. Всъщност това би трябвало да е и целта на държавната политика в нефтопреработването, производството на горива и търговията с тях на едро и дребно.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.