Лукарски призна, че България има най-остарелият автопарк в Европа

България е с най-стария автомобилен парк в Европа – 39% са коли над 20 години. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Божидар Лукарски, след като откри тазгодишното издание на “Автомобилен салон София”, предаде агенция “Фокус”. След което министърът веднага изтъкна, че управляващите нямат намерение да приемат закони, с които да се ограничава възрастта на автомобилите, които се движат по пътищата на страната, защото лично според него това не би имало добър социален ефект за българите.

“За нас инвеститорите в областта на автомобилната индустрия са изключително важни. Това е един лакмус за това как се развива икономиката. Присъствието на инвеститори от автомобилния бизнес е един качествен белег за това докъде сме стигнали и оценка за работата ни”, каза още министър Лукарски. Той изтъкна, че у нас се правят успешни опити да се привлечат производители, като не става дума за производство на готови автомобили от колелото до каросерията. По думите на Лукарски това, в което сме специалисти, е свързано с производството на електронни, механични и други компоненти за автомобилната индустрия, а средата за инвестиции е благоприятна. Министър Лукарски изтъкна, че автомобилното производство е приоритетен сектор за осъществяване на чуждестранни инвестиции в страната и един от секторите с най-голям потенциал за развитие, като за момента в него работят повече от 100 международни и местни компании и производители на части.

“Инвеститорите оценяват високо макроикономическата и финансовата стабилност. Страната ни се разглежда както конкурентна инвестиционна дестинация на производителите на автомобили. Надявам се, че интересът на инвеститорите и купувачите ще бъде максимално задоволен на това изложение”, допълни Лукарски.

Свързани публикации

1 Comment

  1. А защо като се произвеждат автомобили в българия този министър не купи български автомобили? Така правят навсякъде по света.

Leave a Reply

Your email address will not be published.