Луганск продължава да е под обсада, без ток и вода

Престрелките, както и артилерийският обстрел в източния украински град Луганск продължават, а жителите му вече втора седмица са лишени от водоснабдяване и електроснабдяване, не работят мобилните и стационарните телефони, предаде ИТАР-ТАСС. По данни на кметството по магазините все още има хляб и стоки от първа необходимост, но доставките на храни, медикаменти
и течни горива за града са прекратени. Възстановяването на електроснабдяването е невъзможно заради постоянните бойни действия на територията на града. От няколко месеца в Луганск не са се изплащали заплати, пенсии и социални помощи.
След попадения на артилерийски снаряди всеки ден възникват нови разрушения, посочва ИТАР-ТАСС. По думите на местни жители през последното денонощие е изгоряла административната сграда на леярномеханичния завод и са повредени жилищни сгради по улица “Советская”.

„Украински войници са заловили две бронирани машини на руската Псковская десантна дивизия край Луганск”. Това съобщи днес говорителят на украинския Национален съвет по отбраната Андрей Лиценко. По думите му, екипажът на машините е избягал, но намерените документи свидетелстват за тяхната принадлежност към елитната руска десантна част.

От Москва незабавно опровергаха съобщението за пленени бронирани машини, принадлежащи на руска военна част.

Министерството на отбраната на Русия опровергава информацията в украински медии за „залавянето” на руски десантни машини, каза говорителят на ведомството Игор Конашенков, цитиран от РИА Новости. По думите на Конашенков, „като цяло, от ежедневните „разобличения” за руско присъствие на територията на Украйна, това е вече 1001-то „свидетелство”. Говорителят на руското военно ведомство иронизира съобщенията от Киев за заловена руска бойна техника, като прогнозира, че е напълно вероятно следващият „неоспорим факт” да стане залавянето по време на „ожесточени боеве” на автомат Калашников или граната Ф1 с подробен личен дневник на някой руски войник”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.