Лозан Панов посочи “лоши модели” в съдебната система

Членовете на бившето ръководство на Софийски градски съд Владимира Янева и Богдана Желявска бяха посочени като лоши модели в системата от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. В студиото на bTv Панов даде за пример предложението си да им бъде наложено административно наказание след приключилата проверка в съда като начин да не се възпроизвеждат тези лоши модели отново. Панов каза още, че с правосъдния министър Христо Иванов са преброили над 10 предложения за дисциплинарни производства срещу съдии.

Конституционните промени няма как да се осъществят без единодействието и общите усилия на трите власти – съдебна, законодателна и изпълнителна, изтъкна Лозан Панов.

„Има два аспекта – политически и юридически. Това касае и конституционните промени, и Закона за съдебната власт. Темпът на реформи като че ли се забави. Мен лично ме притеснява, че скоро идва моментът за местни избори. Когато става дума за избори и реформа, няма как да не бъда притеснен, че реформите в съдебната власт ще бъде използвана като лозунг и агитация. Опасявам се, че в политическите изказвания ще пренебрегнем реформата”, предупреди отново Панов.

На въпрос защо ВКС не обяви в законния едномесечен срок присъдата на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов на трета инстанция, Панов отговори: „Не бива срокът да се преекспонира, да бъде самоцел. Не очаквайте от мен да вляза при съдебния състав и да настоявам за бързо написване на мотивите. Нека съдът да си свърши работата”. Той допълни, че оплаквания от политически натиск над магистратите няма.

„Какъвто и съдебен акт да има, то той ще бъде приет по различен начин – едни ще кажат: „Браво”, други: „Анатема”. Такива са настроенията, такава е и съдбата на съда. Ние дължим на обществото, след като се постанови съдебният акт, да обясним мотивите, фактите и правните съображения. Всеки има правото да каже своето мнение”, добави Панов. В тази връзка той постави въпроса за натовареността на ВКС и дали всички дела трябва да стигат до него. Иначе делото срещу Цветанов било пример за откритостта на съда.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.