Лозан Панов иска президентът да помогне за изясняването на “Яневагейт”

145 съдии подкрепиха Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова президента Плевнелиев да поеме лидерска функция при изясняването на всички обстоятелства около скандалните записи на разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова, в които се коментира така нареченото “мегаразследване “Червеи”, съобщи БНР. Според Панов, тъй като в записите са замесени имената на представители на различни власти, няма как случаят да бъде изяснен само от Висшия съдебен съвет. Затова председателят на ВКС ще поиска среща с държавния глава и ще апелира Плевнелиев да инициира създаването на специална комисия с представители на трите власти, която да извърши проверка на фактите от записите.

По думите на Лозан Панов няма как да се очаква обективна проверка от страна на ВСС и прокуратурата, при положение, че в разговорите се твърди, че на главния прокурор е поръчано да разследва Янева по инструкция на премиера, Янева разказва, че Сотир Цацаров ѝ се обаждал, срещали са се и тя е говорила по случая с членове на ВСС и т.н.

Председателят на ВКС отчита фактът, че няма законов механизъм, по който да се направи специален орган (комисия), който да включи представители на всички институции, които безпристрастно да проверят записите. В случая по-важното, според Лозан Панов е, че над закона стои моралът.

Министърът на правосъдието Христо Иванов също настоява за изясняване на скандалните разговори, като според него важно е да се види какво се говори за процесите в съдебната система, а не толкова, че Владимира Янева се оплаква на Ченалова, че премиерът е поръчал да я “опраскат”. Според него Бойко Борисов е странично за този разговор лице.

Преди ден ЕК обяви, че “независима проверка (на казуса “Яневагейт”) може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса”. Това бе оповестено след въпрос на Mediapool дали, според ЕК, е нужно да се разследва скандалът с изтеклите записи и дали главният прокурор трябва да се оттегли временно, за да гарантира безпристрастната работа на държавното обвинение по случая.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.